Малките търговци на горива блокираха движението към ГКПП "Капитан Андреево"

13:20, 04 юли 18 / Политика 25 1143 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Представители на малките бензиностанции блокираха преди обед движението към ГКПП "Капитан Андреево" по магистрала "Марица". Те протестираха срещу законопроект, който предвижда фирмите с малки бензиностанции да блокират сериозни суми под формата на банкови гаранции, както и да имат определен капитал, за да продължат да работят.

Блокадата вече е вдигната, предаде БНР.

Малките търговци на горива излязоха на пореден протест и пред Министерския съвет, където правителството заседаваше, срещу законопроекта, който предвижда фирмите с малки бензиностанции да се подчиняват на правилата, които важат за големите бензиностанции. Според тях това ще доведе до оставането само на големите търговци, а цените на горивата ще се повишат.

„Събрали сме се срещу закона, който цели да монополизира пазара и да смачка дребния бизнес. Той обслужва интересите на големите монополисти на пазара и е лобистки. Надяваме се на среща с Бойко Борисов, който да ни обърне внимание. Ние няма да спрем дотук. В момента е затворена границата на Свиленград и така ще продължаваме докато не ни обърнат внимание и не изпълнят исканията ни“, каза Росинка Бъчварова от Национално сдружение на търговците и превозвачите на горива пред БГНЕС.

При тях слезе вицепремиерът Валери Симеонов, който беше посрещнат с бурни аплодисменти. Той заяви, че застава зад тях с лицето си и партията си.

„Всички вие имате право на бизнес под слънцето в България. Всички вие имате право на приходи, на живот и съществуване. Продължавайте с вашите законни действия. Това което трябва да се направи, за да продължат да работят тези 400 търговци, ако не и повече, е този законопроект не трябва да минава. Той е минал на първо четене. Сега предстои да се гледа на второ четене, но има и много промени, които ще бъдат внесени в парламента“, заяви Симеонов.

На протеста имаше и провокатори от ромски произход, които, според Симеонов, са изпратени от някой собственик на голяма верига бензиностанции.

Протестът на дребните търговци на горива продължава в 13 часа пред Парламента.

В същото време от КНСБ излязоха с позиция в подкрепа на спорните текстове, като призоваха те да бъдат гласувани. Според тях този законопроект ще сложи ред на пазара на горива в полза на фиска и данъчните приходи в държавния бюджет. 

Секторът е един от тези, в които сивата икономика има най-висок дял, посочват още от КНСБ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама