Около 99% от автобусните превозвачи се включиха в днешния протест

15:45, 14 юни 18 25 1291 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Около 99% от автобусните фирми, обслужващи общински, областни и републикански транспортни схеми и членуващи в Сдружението на автобусните превозвачи се включиха в днешния протест. Данните сочат, че той е подкрепен от около 2 700 автобуса, а засегнатите пътници са над 40 000 души. 

От Сдружението на автобусните превозвачи информираха, че нямат отговор въпросният законопроект за автомобилната камара да е изтеглен и затова те предвиждат още два протеста на 25-и и 28-и юни. За това информира Ивайло Константинов от Сдружението на автобусните превозвачи за БНР.

"В зависимост от това какво позволение ще получим от Столична община, на гърба на храма "Александър Невски" и пред Парламента ще бъдат паркирани между 50 и 100 автобуса. Останалите до 750 ще бъдат наредени по бул. "Цариградско шосе", докъдето достигнат. Точно в 11 часа ще тръгне шествието от "Александър Невски", което ще мине по жълтите павета, пред Президентството, Министерския съвет, по бул. "Мария Луиза" за Централна автогара, където ще приключи. Същия маршрут е и на шествието, което ще бъде проведено на 28-и юни", заяви Константинов.

Междуградските автобуси днес са с надпис "Протест". 

С 40 минути закъснение потеглиха от бургаската автогара "Запад" автобусите за София и Плевен, които взеха участие в протеста на превозвачите. Сред чакащите пътниците в Бургас имаше и доволни, и недоволни:

В 14.00 часа, за час и половина, автобуси в цялата страна не тръгнаха от началните спирки по маршрута си и не превозваха пътници. Протестът е срещу подготвения от управляващите Закон за автомобилна камара.

„Искрено се надяваме, че нашите клиенти ще ни разберат, защото, давате ли си сметка, ако този законопроект стане факт, каква тежест ще падне върху тях? Ако до 12.00 часа на обяд нямаме обратна връзка с транспортната комисия и не знаем какво се случва, ние ще преустановим превозите за час и половина и пътниците ще се движат с час и половина закъснение“, каза Магдалена Милтенова от Браншовия съюз за стопанска инициатива.

Организаторите на предупредителната стачка уточниха, че умишлено са избрали следобедното време за спиране на автобусите по дългите линии, за да не създават сериозни проблеми на хората. Автобусите до малките населени места ще изпълняват социалната си функция засега, каза Марио Богданов от Националната асоциация на автобусните превозвачи.

Браншовите организации в автобусния транспорт са единни в исканията си за спиране на проектозакона, който според тях е лобистки и дава цялата държавна власт в ръцете на няколко човека, които са ключови в този бизнес и имат сериозна политическа подкрепа от управляващите.

Плевенските превозвачи подкрепят протестните действия за изтегляне на внесения законопроект. Според тях големият проблем на бранша са нерегламентираните превози, и той няма да се реши със създаването на новата камара.

Целта на създаването на тази камара е да се изземат функциите от Автомобилна администрация за лицензиране на превозвачите, това каза Паушка Георгиева, председател на браншовото сдружение в област Плевен.

„Ние не сме съгласни, защото се приватизира тази дейност - неясно защо - след като няма недоволства от това, което досега изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" извършва. Считаме, че ще доведе до конфликт на интереси, до финансови загуби на превозвачите, тъй като вноските ще бъдат много големи, дали ще бъдат по-компетентни. Има много проблеми, които не камарата ще ги разреши, а ще ги разреши „Автомобилна администрация“ заедно с Министерството на транспорта. Тези проблеми са основно с нерегламентираните превози, които са вече повече от 50 % в цялата страна“, заяви Георгиева.

В Ямбол в протеста на превозвачите се включи фирмата, която обслужва градския транспорт. 

В 14 часа предварително обявеният символичен протест на автобусните превозвачи в Пазарджик премина в ефективен. Преди ефективните стачни действия Иван Добрев, управител на една от основните фирми за обществен превоз обясни за "Хоризонт", че в 14 часа 10 автобуса от централната автогара в града няма да потеглят.

По скоро символичен бе протеста на автобусните превозвачи в Бургас, показа репортерка проверка на БНР  на Автогара Юг. С трибагреници върху, които пише „Протест срещу ЗБАК НСАПБ“ бяха автобусите на три фирми. Между 14ч и 15.30 ч. шофьорите трябваше да преустановят дейности, но точно в 14 ч., автобус на Юнион Ивкони потегли за София с четирима пасажери, въпреки че от касата бяха категорични, че следващият им курс ще е в 15.30ч.

Автобусите на още две фирми бяха солидарни към протеста, но изпълняваха превози. Шофьорите им обаче не знаеха за какво е той.

Символично протестира най-голямата транспортна фирма в Бургас. Причината е, че сме в активен летен сезон и не искаме да затрудняваме пътниците, а и многото чужденци, коментира нейният управител Румен Христов. Подкрепяме самите действия и ще облепим автобусите си в знак на протест, добави той.

„Според нас, зад целия този текст, стои желание на държавата да овладее бранша и да прокарва решенията си без те да бъдат съгласувани с хората, които реално упражняват дейността и хората, които реално се сблъскват с проблемите. Искат да ни се запуши устата чрез овладяване на бранша, пак казвам, от свои хора“, заяви Христов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама