Мечки нападатат домашни животни в Смолянско

15:00, 06 юни 18 25 466 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Седем нападения на мечки на селскостопанско имущество и домашни животни са регистрирани през май от служителите на Регионалната инспекция по околна среда и водите, съобщи ''Дарик''.

Жертви на дивите зверове са предимно овце, крави и телета. По три нападения има регистрирани в землищата на с. Загражден, общ. Баните и в района на смолянското село Полковник Серафимово. Кафява мечка е нападнала и умъртвила в три различни дни крава и две телета в района на местността „Малко Крушево“, в района на Загражден. Животните са попадали в лапите на дивият звяр по време на пашуване, като потърпевшите стопани са възрастни хора. Идентична е ситуацията и в с. Полковник Серафимово, където са умъртвени две овце и един коч.

„Две от животните – овца и коч са мои, а другата е на колега. Нападенията стават по едно и също време и по един и същи начин. Мечката дебне стадото на прибиране от пашуване, грабва жертвите си и ги отнася“, коментира кметът на Полковник Серафимово Христо Мусорлиев. Според него мечката е в района от около няколко години, но през последната е започнала да прави поразии.

„Предполагам, че е около 180 кг мечка. Имаше изчезнали и телета, но собствениците си мислиха, че са се загубили, а най-вероятно и те са станали жертва на мечката“, коментира още Мусорлиев, който е и ловджия. От неговото стадо е пострадала и четвърта овца, но кучетата успели да я отърват и в момента я лекуват с антибиотици. Останалото регистрирано нападение е в девинското село Жребово.

И при седемте сигнала е извършена проверка от служители на Групата за бързо реагиране, към РИОСВ – Смолян и е установено, че щетите са нанесени от кафява мечка. Изготвени си и документи за обезщетяване на собствениците на пострадалите животни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама