В Хасково стартира подписка заради проблема с радиоактивната питейна вода

10:40, 11 апр 18 25 549 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Инициативен комитет от Хасково и Федерацията на потребителите пускат днес подписка за започване на процедури по довършване на пречиствателната станция на язовир „Тракиец“ и подмяната на основния водопровод на града, съобщава БНР. 

Почти година хасковлии пият вода от водоноски. Мярката беше предприета след като експертите на Регионалната здравна инспекция откриха завишено съдържание на уран в питейната вода на града, а от години местните хора се оплакват, че в нея се съдържа и манган. 

Срокът, до който гражданите ще настояват правителството да се ангажира с конкретни действия за решаване на проблема, е 31 юли. 

Ситуацията с водата в Хасково беше обрисувана като „екологична катастрофа“ от секретаря на Федерацията на потребителите Емил Георгиев. 

„За довършването и издаването на Акт 16 на пречиствателната станция на основния водоизточник на Хасково - язовир “Тракиец“ и за подмяната на водопровода или построяването на нов, ще бъдат необходими 5-6 млн. лева. Искаме и оставката на управителя на местния ВиК оператор“, съобщи Георгиев.

Ако правителството не започне съответните процедури до 31-ви юли, инициаторите на подписката заплашват, че ще предприемат протести, включително и гражданско неподчинение, допълни той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама