Отбелязваме Деня на Тракия и 105 години от Одринската епопея

08:10, 26 мар 18 25 1225 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Денят на Тракия е приет за един от дните в българския културно-исторически календар. На този ден се чества подвига на българските воини, паднали край Одрин и из тракийските полета, както и почитта и паметта към хилядите българи – тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на България и запазили родовата си памет.

София

С тържествена програма в София ще бъдат отбелязани Денят на Тракия и 105 години от Одринската епопея. Предвиждат се събития, организирани от Столична община, Съюза на тракийските дружества в България и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. 

От 10.00 часа ще започне Заупокойна служба в храм „Свети Николай Софийски-Нови”. В 10.40 часа ще бъдат поднесени цветя пред Паметника на Екзарх Антим І. В 11.00 часа започва честване-поклонение при паметник „Одринска епопея“ (парково пространство между ул. „Пиротска” и ул. „Опълченска”) в присъствието на президента Румен Радев.

В програмата ще участват актрисата Василка Сугарева, мъжка вокална формация „България” с художествен ръководител акад. Валентин Бобевски и фолклорна формация „Българка” от град Несебър.

Бургас

Денят на Тракия ще бъде отбелязан и в Бургас. От 11.30 часа във Военен клуб - Бургас ще започне музикално-поетична програма с участието на ФГ "Тракийска памет" и ФГ "Тракийче". От 12.00 часа ще започне тържественото шествие през площад "Тройката". В 12.30 часа в параклис "Св. Георги Победоносец" в Приморски парк ще бъде отслужена Панихида за загиналите български войни и тракийци.

В 13.00 часа ще започнат словата и поднасяне на цветя пред паметниците на тракийските герои капитан Петко Войвода, Михаил Герджиков и Георги Кондолов в Приморски парк – Бургас. От 17.30 часа ще започне официален ритуал по полагане на венци и цветя пред Паметник на 24-ти Черноморски пехотен полк. От 18.00 часа ще се проведе Тържественият концерт "26 март - Ден на Тракия" в зрителната зала на "Военен клуб" - Бургас.

Варна

Варна също ще проведе честване на 105 години от битката при Одрин със заупокойна молитва, военен ритуал и тържествено поднасяне на венци и цветя пред арката на Осми Приморски пехотен полк.

Във връзка с това ще бъде преустановено движението на превозни средства на бул. „Осми Приморски полк“ (пътното платно в посока сп. „Почивка“), в частта от кръстовището с бул. „Чаталджа“ до кръстовището с ул. „Царевец“ на 23-ти март от 12.00 до 13.00 ч. Градският транспорт ще се отклонява от кръстовището на бул. „Осми Приморски полк“ с бул. „Цар Освободител“. Няма да се обслужват спирките в посока „Почивка“ по бул. „Осми Приморски полк“.

Асеновград

Община Асеновград ще отбележи Деня на Тракия с празничен концерт от 18.00 часа в Градската библиотека „Паисий Хилендарски“ в Асеновград. Участие ще вземат фолклорен ансамбъл „Капитан Петко войвода” при Тракийско дружество „Родопи” с художествен ръководител Христина Анастасова.

Стара Загора

Празникът ще бъде отбелязан с общоградски тържества в Стара Загора. Програмата започва от днес в 10,00 ч. в залата на НЧ „Св. Климент Охридски 1858“ с концерт на лауреатите от Националния детски фолклорен конкурс „Орфеево изворче 2018“, който се провежда в Стара Загора и е посветен на 26 март. От 17.00 ч. в парк „Тракия“ ще се състои тържествен военен ритуал с полагане на венци и цветя пред паметник „Одринска епопея“.

От 19,00 ч. в залата на Драматичния театър започва концерт, посветен на Деня на Тракия и Одринската епопея, с участието на представителен Народен женски хор към Тракийско дружество „Одринска епопея“, странджанските народни певци Манол Михайлов и Костадин Михайлов, танцови формации при НЧ „Св. Климент Охридски 1858“. Организатори на програмата са Община Стара Загора, Втора механизирана бригада, Тракийско дружество „Одринска епопея“, Съюз на офицерите и сержантите от запаса.

Хасково

Община Хасково, тракийското дружество “Георги Сапунаров” и читалище “Тракия – 2008” канят всички на 26 март от 17:30 часа на площад “Свобода” за поднасяне на венци и цветя пред паметника на Незнайния войн и възпоменателна молитва за загиналите. От 18 часа на площада ще бъде изнесен концерт с участието на ансамбъл “Китна Тракия”, детски танцов състав “Пъстрица”, фолклорна група “Тракийска дъга” и народната певица Тонка Колева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама