Елена Йончева: В общинска администрация Хасково има икономическа групировка. Даваме информацията на прокурор

14:29, 02 окт 17 / Политика 25 683 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В общинската администрация на Хасково има икономическа групировка. Даваме информацията на прокурор.

Това заяви депутатът от БСП Елена Йончева на пресконференция в Хасково, цитирана от Haskovo.net. 

В администрацията на община Хасково има създадена икономическа групировка, която насочва общински, държавни и европейски пари към определени фирми. 

Йончева заяви още, че за всички нарушения по модела Добрев БСП разполага с документи, които ще предаде на прокуратурата и ще внесе в Държавната комисия за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси.

Тя допълни, че “Моделът Добрев”, който може би е и “Модел ГЕРБ”, имал няколко части, съобщиха още от информационния сайт "Haskovo.info". 

Първата била наглостта – така Йончева определя назначаването на ръководни длъжности в общината на братовчедка, кумец, кума и бивши съдружници. Втората е нарушаването на закона, защото тези хора нямали нужния опит за подобни длъжности, а освен това са работили дълго време без конкурси. 

Отговорност трябва да се търси както от Делян Добрев, който си призна, че е кадрувал, така и от кмета Беливанов, който пък ги е назначавал, обобщава Йончева. 

След като го попитаха за мнение - общинският председател на БСП и бивш кмет на Хасково Атанас Василев заяви, че категорично смятат, че Добри Беливанов трябва да подаде оставка, каквато вчера му поискаха и от ГЕРБ. 

А новият областен председател на социалистите в Хасково Емилия Масларова допълни, че ще търсят обяснения от двамата си общински съветници в Хасково защо като са знаели за назначенията в кметството, не са повдигнали темата отдавна.

На брифинга Елена Йончева допълни, че подобни модели са недопустими и ако се окаже, че и в БСП са се случвали, каквито обвинения дойдоха от Каварна, противодействие отново ще има. Тя заяви още, че в момента прави проучване и на останалите общини в Хасковска област дали отново няма подобни схеми. 


Междувременно Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) категорично обявява подкрепата си за председателя на енергийната комисия в НС Делян Добрев.

Ето какво се казва в позиция на КРИБ. 

"Най-голямото сдружение на бизнеса в страната не може да позволи да бъде изгубен за енергетиката един от най-големите експерти в тази област и човекът, който винаги е бил наш съмишленик в борбата срещу схемите и далаверите в отрасъла, концентриращ огромни интереси. Да, имаме различия, но през последните години г-н Добрев има значителен принос в запазването на баланса „държава-бизнес-общество“, се казва в позицията. 

"Председателят на енергийната комисия в Народно събрание е инициатор и гарант за осъществяването на основни реформи в сектор „Енергетика“ при запазването на интересите на всички участници на пазара. Категорично не сме съгласни заради недоказани твърдения да се лишим от доказан специалист, който не само има знанията и уменията, но нееднократно е демонстрирал и смелостта си заедно да преведем енергийния сектор през новото европейско законодателство" заявяват още от управителния съвет на КРИБ. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама