Обществено обсъждане на Председателството на Съвета на ЕС се състоя днес в Хасково

13:18, 20 сеп 17 / Политика 25 520 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Обществено обсъждане на предстоящото председателство на Съвета на Европейския съюз се проведе днес в Областна администрация Хасково. По инициатива на заместник министър Деница Николова стартът на поредицата от обществени обсъждания и представяне на приоритетите пред МРРБ бе даден в Хасково.

Областният управител Станислав Дечев заяви, че Председателството на Съвета на ЕС е изключителен приоритет за Правителството.

За мен обаче Председателството е отговорност и предизвикателство. Защото проектирано върху територията на област Хасково, Председателството има ясни параметри. Нашата област е вратата на Европа към останалия свят. Тук Европейският съюз посреща първите предизвикателства по отношение на сигурност, миграция и ефективно правосъдие. Затова и първото послание на Българското председателство „Европа на консенсуса“ директно кореспондира със спецификата и проблемите на нашата област“, посочи Станислав Дечев.

Той подчерта, че географското и стратегическо положение на региона не са единствените предимства. „През последната година в Хасковска област се реализираха няколко сериозни инвестиции, откриха се нови работни места и производства. Затова и второто послание на Председателството „Европа на конкурентноспособността“, може да бъде видяно в умален мащаб тук“, заяви Областният управител на Хасково. В региона е изпълним и третият приоритет- кохезията.

Резултатите от икономическото, социално и културно сближаване в региона, с постепенното преодоляване на различията между отделните  общини и населени места са изключително важни за областта. С други думи и кохезията като послание на евро-председателството е изпълнима в област Хасково“, обобщи Станислав Дечев.

Зам.-министър Деница Николова подчерта, че именно балансираното развитие на регионите е основен приоритет за МРРБ по време на Председателството. Министерството на регионалното развитие ще постави този акцент и ще изведе дискусията за управление на ресурсите след 2020 година на регионално и местно ниво, подчерта тя.

В общественото обсъждане участваха кметове на общини от региона, представители на работодателски организации, НПО, синдикати.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама