За 6 месеца в Хасковско: 103 катастрофи, един загинал и 119 ранени

13:37, 28 юни 17 25 414 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

103 са тежките пътно-транспортни произшествия, станали на територията на област Хасково за първите 6 месеца на годината. При тези инциденти е загинал един човек, а 119 са ранени. За сравнение: за същия период на миналата година тежките катастрофи са били 134, убитите са били 10, а ранените 172-ма.

Тези данни изнесе началникът на КАТ Хасково Иван Росоков по време на заседанието на Областната комисия по пътна безопасност. 

„Проблемите за пътната безопасност засягат всеки от нас ежедневно, а с оглед на настъпващия ваканционен период мерките за безопасно движение трябва да станат още по-строги.“ Това заяви в началото на заседанието новият председател на комисията- заместник областният управител д-р Стефка Здравкова. „Освен стандартните мерки за обезопасяване на пътни участъци, маркировки, поддръжка на пътища и т.н., инициативите за обучение на млади шофьори и популяризиране на пътната безопасност сред деца и младежи, също са изключително важни“, подчерта д-р Здравкова. По нейна идея в състава на комисията вече са включени и представители на регионалните медии. Чрез тях много по-лесно ще научаваме за проблемите, които има по пътищата в региона и така ще можем да реагираме по-адекватно“, категорична е д-р Здравкова.

По време на заседанието бе приет доклад за мерките за безопасност , предприети от институциите в Хасковска област. Според  статистиката на КАТ Хасково в региона тежки катастрофи стават най-често между 10 и 16 часа в дните понеделник, петък и неделя. Най-честата причина за тежките катастрофи е високата скорост, а засиленият контрол по пътищата е довел до констатирането на 500 нарушения повече спрямо миналата година.

От областния комитет на БЧК съобщиха, че от началото на годината до сега са проведени 50 курса за обучение на 700 кандидат-шофьори. Оказване на първа долекарска помощ на бъдещите водачи и открити уроци по пътна безопасност на учениците са основните насочи, в които  работят членовете на БЧК и доброволците към тях.

Областното Пътно управление в Хасково отчете, че вече е завършено изкъпването на АМ“Марица“, че сега се работи по второкласните пътища, правят се маркировки, чистят се канавки и крайпътни участъци. В процес на подмяна са стари и повредени пътни знаци.                   

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама