Радиацията в хасковската вода остава висока, отменят режима

15:33, 09 юни 17 25 643 Шрифт:
Автор:

В 6 кладенеца, които се захранват от първа и втора помпена станция, няма уран, но радиацията остава много над нормата. Това сочат данните от дълго чаканите резултати за водата на Хасково.

От здравното министерство съобщават, че най-вероятно режимът ще бъде отменен.

Пускането на 6-те кладенеца ще осигури около 50 литра в секунда, по-малко от половината от общия дебит на двете спрени помпени станции.

В Министерство на здравеопазването са получени част от резултатите от изследванията на питейна вода, извършени в БАН - за радионуклеотиди: уран 234 и уран 238, олово 210, дъщерни продукти на радон, торий. До дни се очакват допълнително резултатите за радий и полоний.

В Националния център по радиобиология и радиационна защита ще изчислят общата индикативна доза.

В прессъобщението не се съобщава за алфа активността. По непотвърдена информация обаче тя е 30 пъти над нормата.

Началникът на РЗИ Хасково д-р Соня Димитрова потвърди новината. Тя съобщи, че алфа активността достига до 1, а в някои кладенци и до 2, което е много над допустимата норма.

На заседание в Областна администрация Хасково, началникът на ВиК Тодор Марков съобщи, че в момента в 30 000 – я резервоар има 11 000 кубика вода. Категорично не бе казано, какво ще стане, ако водата в резервоара привърши. По думите му ефектът от режима, който трае една седмица ще стане ясен в понеделник в 8 часа сутринта, „когато се затваря цикъла”.

Забраната за пиене на водата обаче остава. Според областния управител Станислав Дечев през следващата седмица се очакват още данни за качествата на водата. Той изрази надежда, че след получаването на данните и тази забрана ще отпадне.

Междувременно от прокуратурата съобщиха, че срокът на разследването за урана във водата на областния град ще бъде удължено с два месеца. Това се налагало, защото не е готово комплексната екологична-радиобиологична експертиза. До момента са разпитани над 20 свидетели, а държавното обвинение изисква още документация от различни институции.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама