Още 5 димитровградски села с радиация във водата

19:32, 15 май 17 25 681 Шрифт:
Автор:

„Компромис с качеството на питейната вода не е правен и няма да бъде допуснат“,  това заяви председателят на  Временна комисия за установяване на потенциално опасните и конкретни случаи на радиоактивно замърсяване на питейни води на територията на България, причините за тяхното възникване и последиците за здравето на гражданите в НС Георги Колев.

Членовете на комисията проведоха открито заседание по проблемите на питейната вода в Областна администрация Хасково. На заседанието присъстваха представители на всички институции, имащи отношение към проблема с питейната вода и наличието на уран и повишена алфа-активност, установени в региона. „Навсякъде, където е регистриран проблем с качеството на водата, източниците са спрени и изведени от експлоатация. Всички институции работят и търсят решение на проблема“, увери Георги Колев.

Към момента е регистрирано завишено съдържание на уран в водата на димитровградското село Върбица. В селото живеят близо 300 души. Някои от тях продължават да пият вода от чешмите си, а други купуват бутилирана минерална вода. Хората в селото са разделени за урана. В центъра на Върбица твърдят, че уран е имало от много години. В селото живеят близо 300 души. За нуждите им е поставена водоноска.  Последните проби са показали наличие на уран – 0, 0415, което е над допустимото.

Констатирана е и повишена алфа-активност в още пет села от община Димитровград, съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Затова със заповед на РЗИ Хасково за Скобелево, Крум, Ябълково, Сталево и Бодрово ще се ограничи ползването на вода за пиене и готвене, до изчисляване на индикативната доза.

Кметът на община Димитровград Иво Димов,който също присъства на заседанието, вече предприема мерки за осигуряване на питейна вода на населението от посочените населени места.

Снимка: Областна администрация Хасково 

Водата, в изключените от системата на водоподаване в Хасково 14 кладенеца ще бъде източена, от тях ще се вземат нови допълнителни проби, за да се направят нови изследвания и да се установи могат ли да се ползват  тези водоизточници. Разрешение за това вече е поискано от управителя на ВиК Хасково от Министерството на здравеопазването, чака се разрешение от ведомството, стана ясно още на днешното заседание на Временната парламентарна комисия.

„Трябва да се направят повторни проби, защото само в 3 от общо 14 кладенеца  в зона Болярово са открити отклонения“, съобщи депутатът от Хасково Делян Добрев. Той подчерта, че предложението за разрешаване на проблема с водоподаването на Хасково, правенето на нови сондажи и изграждането на нов водопровод е предложено от експертите от ВиК.

Към момента е най-важно да се открият причините за тези отклонения, защото през периода 2012 – 2015 година са правени изследвания и общата индикативна доза тогава показва, че няма отклонения от качеството на водата, съобщи д-р Ангел Кунчев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама