3 министерства се заемат с водата на Хасково

16:18, 27 апр 17 25 361 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Инвестиционно предложение за решаване на проблема с водата в Хасково ще изготвят МРРБ, МОСВ и ВиК Хасково до 2-ри май. Това съобщи областният управител Минко Ангелов, който вчера присъства на заседанието на Междуведомствената работна група в София.

Експертите трябва да дадат решение в дългосрочен план – дали това да бъде направата на сондажни кладенци и съпътстващ водопровод или изграждането на пречиствателна станция на помпените станции „Хасково 1“ и „Градска градина“.

Друго решение е РЗИ Хасково да вземе проби от краен потребител от абонати на функциониращите помпени станции. Те ще бъдат анализирани в Националния център по радиобиология и радиационна защита по показатели естествен уран, алфа и бета активност. Целта е, при потвърждаване на добрите показатели, водата да бъде разрешена за пиене и готвене.

Паралелно с това от ВиК трябва да вземат проби от затворените помпени станции 1 и 2, конкретно от 14-те сондажи там. Учени от БАН ще изчислят индикативната доза на общата алфа активност, след което експерти по оценка на риска ще се произнесат дали има и минимална опасност за здравето на населението. Тази оценка ще бъде решаваща дали да се пуснат в действие част от сондажните кладенци в тези помпени станции.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама