На Капитан Андреево арестуваха 5-ма радикализирани бойци

15:37, 20 апр 17 25 456 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Петима германци, за които има данни, че са се радикализирали са били арестувани на ГКПП Капитан Андреево”, съобщиха от ДАНС. Сред тях имало и непълнолетен. Те са пътували с влак от Букурещ за Истанбул.

Съществуват основатели подозрения за съпричастност на лицата към терористична организация. В поведението на задържаните са установени признаци за радикализация, характерни за т. нар. чуждестранни бойци-терористи, обясняват от ДАНС.

Според събраните данни четири от задържаните лица са осъществявали дейност по подпомагане на терористична организация, действаща на територията на Сирия и Ирак. Непълнолетното лице е целяло да достигне територията на Сирия, където да се присъедини към терористичната групировка. Германските власти са им наложили забрана да напускат територията на Германия с цел възпрепятстване на присъединяването им към групировката в Сирия и Ирак. Единият от задържаните е ползвал паспорт на друг германски гражданин.

Предвид основателното подозрение за участие на петимата германски граждани в терористична организация, данните за осъществяваната от тях дейност и целта на пътуването им, е оценено, че присъствието им на територията на България представлява заплаха за националната сигурност, казаха още от ДАНС.

Непълнолетният германски гражданин е предаден на служители от Дирекция „Социално подпомагане” до предаването му на членове на семейството му в Германия.

Със заповед на председателя на ДАНС на четири от лицата са наложени принудителни административни мерки „експулсиране” и „забрана за влизане в България”. Мерките са изпълнени от компетентните органи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама