Хасково преминава на водоноски заради урана

21:09, 13 апр 17 25 489 Шрифт:
Автор:

Заради усложнената ситуация с питейната вода в Хасково, областният град преминава на водоноски. Колко ще продължи тази ситуация никой не може да каже. За първи път след като гръмна скандала със завишените стойности на уран във водата, тази вечер след работно съвещание при областния управител Минко Ангелов, властите признаха, че има риск за здравето на хората. Точно за това се налагало и въвеждането на забраната за ползване на вода от чешмите.

Началникът на РЗИ Хасково д-р Соня Димитрова бе попитан от репортери, дали би готвила с вода от чешмата, тя каза: „Не”.

Оказа се, че няма нови данни от взетите вчера проби, т.е за момента се знае, че нивото на урана е два пъти повече в хасковската вода, а радиацията е завишена 14 пъти.

Тази вечер никой от властите не можа отговори на журналистите, кое е новото и кое налага пълната забрана за консумация на вода от чешмите на хасковлии.

Оказа се, че ВиК Хасково също няма ресурс да се справи със ситуацията. Началникът Тодор Марков говори, че от МРРБ му били дали зелена светлина, но така и не стана ясно как ще се справи със ситуацията. Прокрадна се съмнението, че във водоноските ще има вода не по-различна от тази, която е в чешмите на хасковлии. На репортерско питане, дали ще си подаде оставката, Марков отговори: „Не”.

Зам.-кметът Велин Балкански също бе на работното съвещание.  По думите му за детските градини, млечните кухни, болницата ще бъде осигурена бутилирана вода. Според областният управител Минко Ангелов всяка община имала перо в бюджета си за извънредни ситуации, каквато било в момента.

Велин Балкански бе упрекнат, че няколко дни кметството не е взело отношение по въпроса с отровената вода на Хасково. Балкански заяви, че е научил за проблема преди ден. По-рано обаче бе съобщено, че той е присъствал на заседанието в областна администрация на 7 април, когато е било получено писмото, от което е станало ясно, че има проблем.

От Басейнова дирекция, където са знаели за проблема от 6 месеца и са укривали информацията, все още няма официална позиция.

В края на срещата, на която журналистите нахълтаха без да са поканени стана ясно, че ситуацията е извънредна и към момента няма яснота, как ще бъде преодоляна кризисната ситуация. Също така, че въпросите са повече отколкото отговорите.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама