Областният на Хасково: Трябва да има отговорни институции заради случилото се с водата

10:56, 13 апр 17 25 447 Шрифт:
Автор:

Втори ден продължава скандала с отровената вода на Хасково с уран. До момента никой не е поел отговорност за случилото се и никой не дава категоричен отговор, защо този въпрос е бил укриван близо 6 месеца от обществеността. До момента единствено Басейнова дирекция не е заявила позиция по въпроса. По темата, която вълнува хората в областния град разговаряхме с областния управител на Хасково Минко Ангелов.

Г-н Ангелов, защо Областна администрация не е била уведомена цели 6 месеца. Къде се е скъсала веригата, какво е станало?

На този въпрос трудно мога да отговоря. Поръчката за това изследване и пробите са взети от Басейнова дирекция. По тяхна поръчка са дадени в лабораторията в Хасково и София. Резултатите са излезли в октомври. Не знам дали такава информация е стигнала до съответните инстанции. Официално при нас тази информация дойде на 7 април 2017 г. Къде се къса връзката е въпрос, който аз също зададох към Басейнова дирекция. Попитах защо е нарушена комуникацията между териториалните звена.

Какво Ви обясниха от Басейнова дирекция. И наистина очаквам да чуя, как Вие си обяснявате това, че Областна администрация не знае. Вие сте държавата и не знаете?

Обясниха ми, че информацията е забавена при тях. Аз не мога да гадая през миналата година дали е бил уведомен областният управител, РЗИ, ВиК и т.н. Изненадах се, че информацията не е била сведена за толкова дълъг период, че не са взети съответните мерки и населението се е наложило да пие вода с лошо качество. В ситуацията се получава ефекта – „Цар далеко, Бог високо”. Тези териториални структури са към съответните министерства и областният управител няма контрол над тях.

Възможно ли е да сме пили вода с уран в продължение на години?

Такива изследвания са правени през 2012 г, 2014 г. Смятам, че Басейнова дирекция, РЗИ са си свършили работата. Нормите на уран тогава са били в норма. Гражданите до 2014 г., не се употребявали вода със завишени нива на уран. Другото, което мога да вметна е, че 2016 г беше сушава и повишението на урана, може би се дължи на това, заради просмукването на тези елементи. В този район, около кв. Болярово и Минерални бани преди години се добиваше уран. Би следвало тази зона да бъде под особено внимание.

Г-н Ангелов, Вие сте представител на държава. Заради скандала, който се вихри втори ден, заради скъсаната връзка, заради това, че хасковлии се страхуват да измият очите си с водата от чешмите си, трябва ли да има оставки?

Мисля, че трябва да има отговорни институции заради случилото се.  

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама