„АБВ – Движение 21“: Ще се борим за коренна промяна в политиката на пазара на труда

09:02, 23 мар 17 / Политика 25 588 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Мария Цанева, икономист, кандидат за народен представител на Коалиция „АБВ – Движение 21“

„Коалиция АБВ – Движение 21 ще се бори за коренна промяна в политиката на пазара на труда и социално-икономическата сфера. Искаме да няма работещи бедни, искаме сигурност срещу социално изключване, искаме нови достойни трудови отношения за всички.

Искаме интеграция вместо създаване на гета. Трудът трябва да бъде достойно и мотивиращо заплатен, социално осигурен и демократично контролиран.

Снимка: "АБВ - Движение 21"

Ние искаме да осъществим коренна промяна към едно солидарно общество и да поставим край на несправедливата икономическа и социална политика. Ние не развяваме лозунги и не даваме неизпълними обещания, а предлагаме обективни и прагматични решения. Коалиция„ АБВ – Движение 21“ в 44-то НС ще работи за:

- Увеличаване на минималната работна заплата на 700 лв. в рамките на 4 години. Повишение от 11% на година е реалистичен и напълно постижим темп. 

- Договаряне на устойчив механизъм от критерии за определяне на минималната работна заплата (МРЗ) в дългосрочен план, включващи производителността на труда, инфлацията, растежа на БВП и др.;

- Диференцирана работна заплата за висшисти – по-висока с 30% от МРЗ, ако заемат позиция, изискваща висше образование.

Прогресивно подоходно облагане и премахване на плоския данък за физически лица и въвеждане на прогресивно подоходно облагане, с необлагаем минимум, равен на МРЗ, плавна тристепенна скала и максимална пределна ставка от 20%.

Парламентарната група на коалиция „АБВ – Движение 21“ще работи за  безпрекословната подкрепа семейството и

-         Въвеждане семейно подоходно облагане;

-         Изравняване на стойността на обезщетенията за майчинство за втората година с текущия размер на минималната работна заплата;

-         Изплащане на пълния размер на обезщетенията за майчинство на жените, които се връщат на работа по всяко време - от първата до края на втората година;

-         Безплатни ясли и детски градини за всички деца.

-         Мотивиране на бизнеса за създаване на работна обстановка, благоприятстваща родителството.

Ангел Дяков, кандидат за народен представител на Коалиция „АБВ – Движение 21“, строителен предприемач

„Българската икономика трябва да придобие нова структура, за да може осезаемо да се повишава стандарта на живот в България. Днес тя е фирмите се делят на „наши и ваши“, на такива които се ползват с преимуществено добро отношение от властите и такива, които умишлено сее водят до фалит.

Снимка: "АБВ - Движение 21"

Коалиция „АБВ – Движение 21“ще работи за промяна в структурата на българската икономика в следващите 10-15 години. Това означава да се увеличи делът на фирмите, които имат потенциал да поддържат висока конкурентоспособност на международните пазари, да се достигне по-висок дял на производство на промишлени и високотехнологични стоки, с които да се осигури допълнителна добавена стойност и работни места в България.

За тази цел ние предлагаме:

-         Създаване на държавен фонд за иновации и високотехнологични експортни производства, с начален капитал от 1 млрд. лева и цел да бъдат привлечени още до 500 млн. лева средства от частния сектор, който ще бъде управляван от Национална инвестиционна компания с професионално ръководство.

-         Данъчни преференции за фирми, които инвестират в квалификацията на своите служители, във високотехнологични отрасли и в изостанали региони.

-         Въвеждане на нулева ставка за реинвестираната от фирмите печалба в дълготрайни производствени активи.

-         Вдигане на прага за регистрация на фирмите по ДДС от 50 000 на 100 000 лв. с облекчава дребния бизнес от административна тежест,  намалява цените на някои стоки от първа необходимост, стимулира потреблението и икономическия растеж.

- Равнопоставеност на фирмите при кандидатстване по европейски проекти и обществени поръчки.

- Мораториум върху приватизацията и концесионирането на дейности/обекти, свързани с националната сигурност и естествени монополи (ВиК, топлофикации и т.н.).

- Създаване на единен държавен орган за администрирането на процедурите по големи обществени поръчки (за суми над 100 000 хил. лева).

- Рязко намаляване на огромния брой регулаторни режими – регистрационни, разрешителни и лицензионни.“

Купуването и предлагането на гласове е престъпление

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама