Мюсюлманка си купи православна икона с камъни, за да се лекува

07:00, 20 мар 17 / Любопитно 25 989 Шрифт:
Автор:

Мюсюлманка си купи икона с полускъпоценни камъни от Родопите, за да се лекува от онкологично заболяване. Жената след като докосвала иконата няколко пъти се почувствала по-добре. Обадила се на майсторката Юлия Черкезова, за да й съобщи и да благодари.

Юлия Черкезова е от Варна. През почивните дни тя участва в „Улица на занаятите“ в Хасково, а проявата бе част от фестивала „Хайдушка софра“, който се проведе за 4-та поредна година.

Черкезова от близо 20 години се занимава с изработка на икони с полускъпоценни камъни. Работи само с камъни от Родопите. Смята, че там те имат най-силна енергия и помагат. Иконите, които изработва са по православния канон. Единственото, което ги отличава е, че върху тях има въпросните камъни.

Изработката е трудна. За да я предложи за продажба трябва да се направят 46 неща, обяснява Черкезова, която допълва, че цените на артикулите не са високи. В Европа биха стрували много повече, но в България е така, хората нямат пари, допълва майсторката, която е второ поколение занаятчия. С тъга съобщава, че след нея няма кой да се занимава с това.

Изработката на една икона е трудно нещо, не само защото трябва да се премине през 46 дейности, а защото камъните се чукат на ръка, не с машина.  

Попитахме я и защо използва суровина само от Родопите. Обяснението й е лесно. Само там камъните имат много силен заряд и енергия. Точно Родопите ме запалиха да се занимавам с това, обясни Черкезова, която не се явява често на изложения. Хасково обаче я привлича.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама