Лидия Чорбанова: Ще превърнем грижата за майчиното и детско здраве в национална кауза

11:35, 17 мар 17 / Политика 25 480 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Г-жо Чорбанова, водите листата на коалиция „АБВ – Движение 21“ в област Хасково. Как протича предизборната Ви кампания? Какви са основните проблеми, които стоят пред този избирателен район и какви решения бихте предложил, за да бъдат разрешени?

- Основните проблеми, които всекидневно поставят хората от региона са високите нива на безработица, натиска, който се оказва върху бизнеса от политическия елит и деленето на фирмите от региона на „наши и ваши“, на такива ползващи се с облаги и на такива, които се водят към умишлен фалит. Много тревожни са тенденциите към все по-ограничения  достъп на гражданите до здравеопазване и трудностите, които изпитват земеделските производители да продължават да съществуват. Затварянето на митницата в Свиленград е проблем, който също се поставя с особена острота. 

Ние в коалиция „АБВ – Движение 21“ изваждаме пред скоба всички въпроси свързани с подобряването на социалната среда и живота на хората, за целта обаче е необходимо да бъде възстановена справедливостта в държавата. Възстановяването на справедливостта минава през радикална съдебна реформа, която ще бъде гарант и за бизнеса и за гражданите. Гарант за това, че няма да се затварят митници, само защото не успяваме да ги контролираме, и няма да се преструктурира земеделие в полза на едва 5% от земеделските производители в страната. В 44-то Народно събрание ние ще внесем предложения и ще инициираме законодателни и инициативи именно в тази посока. Инициативи в сферата на съдебната реформа, сигурността, социалната политика и здравеопазването, земеделието и предприемачеството. В Следващото Народно събрание коалиция „АБВ – Движение 21“ ще бъде непреодолим фактор, от една страна и движеща сила от друга. 

Как оценявате шансовете на коалицията за влизане в следващия парламент и какъв изборен резултат очаквате?

- Оценявам като високи шансовете за влизане на коалицията в следващия парламент. Картина за това ми дават срещите с хората и разговорите, които провеждаме всекидневно. Хората изразяват готовност да подкрепят коалиция „АБВ – Движение 21“, виждат в нейно лице политическа сила, която успя да обедини политици с голям парламентарен и законодателен опит и добре подготвени млади политици с модерни виждания за бъдещето на България. Очакваме да се поздравим с 15 – 16 членна  парламентарна група.

Вие сте политолог, какви са впечатленията Ви от предизборната кампания като цяло и посланията, които отправят политическите лидери?

- За съжаление системните „играчи“ водят кампания, която е груба, на моменти дори цинична. Държат се така сякаш „мача е свирен“. Ще бъдат обаче попарени след последния съдийски сигнал. Когато от телевизионния екран представители на големите партии се държат цинично и принизяват наболелите проблеми на хората до махленска свада, не знам дали си дават сметка, че това им отношение унижава гласоподавателя и той няма да остане безучастен.
Ние водим кампанията си позитивно, за нас е важно освен да представим приоритетите, залегнали в предизборната ни платформата, да убедим нашите гласоподаватели в правотата на решението за създаването на ляво – центристка коалиция между Движение 21 и АБВ. Ние вярваме в успешността на този ляво – центристки блок, защото той е гарант за истинските социални политики, от които имат нужда хората в България и за това нашите усилия в кампанията са насочени в тази посока. 

Кои са основните проблеми в сектор „Здравеопазване“ според Вас и какви политики предлага коалиция „АБВ – Движение 21“ за решаването им?

- Българското здравеопазване е изправено пред големи предизвикателства и проблемите пред него са колосални. В България проблема с ограничения достъп на населението до здравно обслужва е вече на лице! Ниската степен на финансиране и слабите здравни резултати говорят вече за изключително критична ситуацията. Почти 12 % от българските граждани нямат здравно осигуряване и тази липса на покритие е неравномерно разпределена в цялото общество. Поради недостиг на публично финансиране не може да се гарантира подходящ достъп до здравеопазване за цялото население.

В програмата на Коалиция АБВ – Движение 21 темата „Здравеопазване“ е изведена пред скоби. За нас здравето на нацията е въпрос на национална сигурност и тенденциите, които ние анализирахме са твърде тревожни. Сред държавите — членки на ЕС, България води доста негативни класации – на челно място е в областта на детската смъртност (1—14 години), предпоследна е по перинатална смъртност и постига четвъртото най-лошо постижение от гледна точка на предотвратимата смъртност. България е на едно от последните места в ЕС по продължителност на живота и смъртността. Лошите здравни резултати се отразяват отрицателно на населението в трудоспособна възраст. У нас смъртността преди 65-годишна възраст намалява работната сила в България с 2,7 % в сравнение с нейния потенциал, изчислен чрез използването на средния за ЕС процент на смъртност. Мерките свързани с подобряването здравето на нацията ще бъде една от първите ни задачи в 44-то Народно събрание. 

Кои ще са основните приоритети, на които ще заложите, ако влезете в 44-тото Народно събрание като народен представител?

 - Мой приоритети като народен представител в 44-тото Народно събрание ще бъде превръщането на грижата за майчиното и детско здраве в национална кауза. Ще отстоявам спешни и ефективни мерки за подобряване на здравеопазването в страната ни.

България може би е една от малкото страни в ЕС без Национален антираков план и единствената без Модерна детска болница за комплексно лечение! На фона на изхарчените милиони за саниране липсата на детска болница е недопустима!

Също стоящи високо в приоритетите ми са законодателни инициативи свързани с подкрепата на малкия и среден бизнес, и женското предприемачество в частност, които считам, че ще дадат глътка въздух на целия хасковски регион. Много важни за мен са и предложенията за земеделци, които искат да стартират модерно или иновативно производство на зеленчуци в региона на Хасково и които съм убедена, че допринесат за овладяване на демографската криза.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама