Topnovini.bg осъди община Свиленград заради съдия Елена Тодорова

07:00, 07 мар 17 25 281 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Административен съд Хасково отхвърли изцяло мотивите, които община Свиленград изтъкна, за да откаже информация, която репортер на Topnovini.bg поиска по Закона за достъп до обществена информация. Става въпрос за репортерско искане свързано с бившия административен ръководител на Районен съд Свиленград Елена Тодорова, срещу която вече има и образувано дисциплинарно производство.

Повод за завеждане на делото от наша страна бе, че поискахме да се сдобием с документа, с който Елена Тодорова е поискала общинско жилище и то в момента, когато е вземала заплата около 2 700 лв., а е трябвало да плаща за наем 78 лв. Такъв обаче ни бе отказан. Малко след това бе взето решение, тя да напусне жилището на общината, а договорът бе прекратен.

Един от мотивите, с който кметството ни отказа бе залегнал принцип в Конституцията, че „жилището е неприкосновено“. И пред съда, и сега заявяваме, че никога наш репортер не е имал намерение да влиза в дома й. Освен това в отказа е записано, че Елена Тодорова не е дала разрешение.

Състав на Административен съд Хасково приема, че поисканата от нас информация е обществена и е от значение за хората, тъй като ще се информира обществото. Освен това съдия Росица Чиркалева казва, че заявлението не е направено от Елена Тодорова, а от юридическото лице – Районен съд Свиленград чрез неговия административен ръководител към момента, когато тя е била шеф. И макар да има тъждественост между председателя на съда Елена Тодорова и физическото лице Елена Тодорова, не трябва да се иска съгласие от нейна страна, защото заявлението не е направено от нея. Така съдът потвърждава на практика и тезата на Topnovini.bg.

От хода на делото научихме, че за отпускане на жилището няма решение на Общото събрание на Районен съд Свиленград, както изисква Законът за съдебната власт.

От решението на съда става ясно, че мотивите на община Свиленград са отхвърлени. 

Освен това от кметството са допуснали още едно нарушение. От администрацията е трябвало да поискат заявлението на Елена Тодорова  в 7-дневен срок, а те са го сторили едва на 12-я ден и затова от кметството ни размотаваха, че удължават срокът на нашето искане с 14 дни.

Според решението на съдебната инстанция в Хасково, от общинска администрация трябва да ни предоставят документа. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама