В Хасково осъдиха Прокуратурата, обезщетението се плаща от данъкоплатеца

07:00, 06 мар 17 25 388 Шрифт:
Автор:

80 000 лв., трябва да плати Прокуратурата на бившия директор на митническа агенция, която е имала клон на българо-турската граница Капитан Андреево. Бившият директор на митническата агенция Петър С., е поискал от държавата 100 000 лв., защото от 2004 г., е бил разследван за извършени от него данъчни и документни измами, а обвинението не е издържало пред съда.

Пред Окръжен съд Хасково Петър заявил, че след като е бил подслушван със специални разузнавателни средства, е бил задържан и изрично му било забранено да ползва телефон, за да се обади на съпругата си, или на адвокат. На следващия ден бил закаран в Централния софийски затвор, където отново не му било разрешено да ползва телефон, за да се свърже с адвокат. Вместо това му бил назначен служебен защитник, който му обяснил, че заради тежките обвинения не може да защити правата му и го посъветвал да си наеме добър адвокат.

Неблагоприятно му се отразили и публикациите в няколко печатни издания, които го свързали като приближен на Златомир Иванов известен с прякора си Баретата. След случилото се Петър преживял два инфаркта, лекарите констатирали и исхемична болест на сърцето, освен това получил и диабет.

Едва през 2012 г съдът го е оправдал. Оказва се, че прокуратурата не е поддържала обвинението, въпреки че по време на полицейската акция през 2004 г., официално съобщава, че става дума за организирана престъпна група, която се е занимавала с данъчни и документни измами.

Заради преживяното Петър е поискал 100 000 лв., от държавата. Обвинението в Хасково смята, че той няма право да иска обезщетение. В крайна сметка съдът в Хасково е определил Прокуратурата на Република България да му изплати 80 000 лв., заради незаконно обвинение в извършване на престъпления.

Ако решението не бъде обжалвано и влезе в сила, то обезщетението ще бъде изплатено с парите на българския данъкоплатец.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама