Полицай се жалва от арестуването му

13:26, 26 фев 17 25 516 Шрифт:
Автор:

Полицай обжалва арестуването си от свои колеги, които му закопчаха белезниците в началото на февруари миналата година. Административен съд Хасково обаче прие, че свиленградският полицай Юлиян Узунов, който бе обвинен от Специализираната прокуратура за получаване на подкупи от каналджии, няма право и отхвърли жалбата му.

Topnovini.bg научи, че става въпрос за акция в Свиленград, която бе по линия на пресичане на канали за бежанци.

На 9 февруари 2016 г. Специализираната прокуратура повдигна обвинения на петима полицаи от Гранично полицейско управление – Свиленград и според разследващите, те вземали рушвети, за да прекарват нелегално чужди граждани от Турция към Западна Европа. Тогава трима от тях заемат ръководни длъжности.

Участниците в групата са задържани на 8 февруари 2016 г. при специализирана операция на Дирекция „Вътрешна сигурност на МВР под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура.

Обвинение за получен подкуп от 5 000 щатски долара за пропускане през границата на група от 30 мигранти бе повдигнато на Юлиян Узунов от група „Оперативно-издирвателна дейност“ в ГПУ - Свиленград.

За участие в ръководена от него организирана престъпна група за подкупи, с обвинения се сдобиха още Стойчо Димитров, зам.-началник на ГПУ - Свиленград, Иван Иванов и Евгени Тишков – началници на групи, както и на граничния полицай Маргарит Гьорчев.

От държавното обвинение обясниха тогава, че имат доказателства, че групата е действала поне от юли 2015 г. Тя е „работила“ с различни каналджии, като е получавала подкупи не само за пропускане през държавната граница на определени групи мигранти, но и за спиране или задържане на нелегално преминаващи, водени от каналджии-конкуренти.

Пред Административен съд Хасково Юлиян Узунов заявява, че спрямо него била упражнена прекомерна и неоправдана репресия, при която съответните длъжностни лица превишили своите правомощия. Задържането от две длъжностни лица едновременно бил осъществено при липса на компетентност.

Твърди още, че упражненото спрямо него физическо посегателство му причинило болки и страдания, при което получил следи от наранявания. При задържането си бил подложен на тежко психическо изпитание, на силно страдание и унижение, защото посегателството спрямо личната му неприкосновеност било извършено през деня на публично място, където бил принуден да лежи по лице на земята в продължение на повече от един час.

Съдия Хайгухи Бодикян смята, че заповедта за арестуването му е законна, а жалбата на Юлиян Узунов е неоснователна. Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд в 14- дневен срок.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама