Хасково се включва в борбата срещу тормоза в училищата

06:03, 22 фев 17 25 426 Шрифт:
Автор:

Община Хасково и Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните ще покажат съпричастност и ще отбележат международния ден за борба срещу тормоза днес. С розови тениски ще са и служители в общинската администрация.

В инициативата участват и децата, и преподавателите от училищата в Община Хасково. Те ще носят розова фланелка с надпис „Ден срещу тормоза“. Всеки може да се присъедини към инициативата, като на 22 февруари облече розова дреха. С това ще заяви своята позиция срещу тормоза и ще подкрепи  правото на всеки човек на свободен избор.

„Денят на розовата фланелка“ е спонтанно събитие, възникнало по идея на две момчета, които подкрепят свой съученик – жертва на училищен тормоз. Това се случва в канадската провинция Нова Скотия през 2007г. При откриването на учебната година през септември, един деветокласник е облечен в розова блуза . Това дава повод на група по-големи ученици да му се подиграват и тормозят, като дори го разплакват. На следващия ден, Дейвид Шепърд и Травис Прайс от същото училище, решават да купят и разпространят сред съучениците си 50 розови тениски, в подкрепа на тормозения техен съученик. През 2008 г. премиерът на Британска Колумбия Гордън Кембъл, обявява Ден срещу тормоза в училище.

От тогава много ученици отбелязват този ден като обличат розови дрехи, на които пише „Тормозът спира тук“ и „Ден на розовата фланелка“. През месец февруари, обичайно в последната сряда, младите хора обличат розови дрехи, в знак на съпричастност и с послание срещу тормоза.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама