Правят четвърти бежански център в Хасковска област

17:46, 20 фев 17 25 366 Шрифт:
Автор:

Бежански център от палатков тип ще бъде открит на територията на област Хасково, съобщи областният управител Минко Ангелов.

Става въпрос за резервна площадка, която е необходимо да бъде изградена и да бъде на разположение, но ще се използва само в краен случай.

В момента държавата търси подходящ терен, който да е близо до границата и да е извън населено място. Това са параметрите на проект, който беше одобрен още по времето, когато министър на вътрешните работи беше Румяна Бъчварова, уточни Ангелов.

Проектът ще бъде финасиран от Европейската комисия. Средствата, които ще бъдат отпуснати са общо 12 млн. лева за два лагера от палатков тип на териториите на областите Хасково и Ямбол.По непотвърдена информация става въпрос за бивша гранична застава край село Маточина, община Свиленград.

Общият капаците на двете площадки е до 3000 души, а на всеки един от бъдещите центрове ще могат да бъдат настанявани до 1500 бежанци.

Изграждането на площадките е чисто превантивно. В момента миграционният натиск към България е минимален, като от Гранична полиция отчитат дори и дни с нулево преминаване на мигранти.

Това ще бъде четвърти лагер в Хасковска област. Към момента такива има в Харманли, Любимец и свиленградското село Пъстрогор.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама