Спортист извади кръста в Свиленград

15:46, 06 яну 17 / Любопитно 25 378 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Традиционният ритуал с хвърлянето на кръста в река Марица привлече стотици свиленградчани, въпреки мразовития вятър и силен снеговалеж. Тази година християнския символ извади 21-годишният Дамян Костадинов. Младежът е спортист, изявен колоездач с много награди. Сред десетимата мъже, скочили за кръста в ледените води на Марица, той бе най-бърз. Това не е първата му победа. Преди три години също успя да се пребори в надпреварата на Йордановден. 

Великият богоявленски водосвет отслужиха архиерейският наместник отец Константин и отец Георги. Присъстваха кметът на общината Георги Манолов, заместник-кметът Мария Костадинова и председателят на Общинския съвет Никола Динков. След ритуала свещениците преминаха в шествие по 500-годишния каменен мост, който през изминалата година бе реставриран по проект на общината, и поръсиха за здраве присъстващите на празника. По традиция посетиха сградата на Общинската администрация, където извършиха водосвет за здраве и успех през новата 2017 година.

За безопасното преминаване на ритуала край Марица организаторите от общината предвидиха присъствието на линейка, полицейски и противопожарни екипи. Старият мост и подходите към реката бяха почистени от снега и опесъчени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама