Как съдия с 2000 лв. заплата взема апартамент за 78 лв. (Част 2)

07:53, 30 дек 16 25 470 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общинските съветници в Свиленград са променили приложение към свое решение, за да може районният съдия Елена Тодорова да ползва общинско жилище. Това става през юни 2014 година. Тогава както вече писахме, Елена Тодорова е административен ръководител на Районен съд Свиленград, взема около 2 000 лв., заплата и се нанася в общински апартамент с наем 77, 93 лв.  

За да е законно всичко е трябвало имотът да бъде прехвърлен от раздел „под наем“ във „ведомствено жилище“. Иначе съдия Елена Тодорова не отговаря на критериите. Оказва се, че тя е прехвърляла имот след 13 март 1990 г. Наредбата на общината казва, че ако след тази дата има прехвърляне, то кандидатстващият няма право на общинско жилище. А според Декларацията на Елена Тодорова пред Сметната палата, през 2012 година, тя е прехвърлила безвъзмездно къща с двор в село Сламино.

Районният съдия Тодорова не отговаря и на още един критерии. В чл.4 т.5 от Наредбата е казано, че ако една четвърт от общия годишен доход на гражданите и техните семейства не може да покрие разхода за пазарната наемна цена, то тогава този човек има право на общински имот. В случая обаче със заплата от близо 2 000 лв., няма как при магистратката да стане. А т.6 задължава всеки, който кандидатства да има непрекъсната адресна регистрация в Свиленград 5 години. Припомняме, че Елена Тодорова е от Ямбол.    

Във въпросната докладна записка, която е била поставена за разглеждане, когато председател на местния парламент е адвокат Георги Еленков от ГЕРБ, е посочено че: „Към настоящият момент община Свиленград има възможност да предостави за ползване общински жилищен имот, представляващ двустаен апартамент, находящ се в кв. „Простор“, бл. 3“.

По време на дебатите е било изтъкнато, че се налагало ежедневно на съдия Тодорова да пътува разстоянието от Ямбол до Свиленград, довериха пред Topnovini.bg съветници. Според Закона за достъп до обществена информация поискахме „Копие от отправено искане на юридическо лице на държавна издръжка за настаняване“, но ни бе отказано. А мотивът бе, че съдия Елена Тодорова не дава съгласие да се сдобием с документа.



Помощ за осигуряване на апартамент на Елена Тодорова е била искана и от окръжни съдии от Хасково. Репортерската ни проверка показа, че магистратите в Хасково са отказали да говорят с представители от изпълнителната власт и са се дистанцирали. 

Съдия Елена Тодорова отказва да разговаря с журналисти. Готови сме при изразено желание от нейна страна да й дадем думата. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама