Как съдия с 2 000 лв заплата взема апартамент за 78 лв /част 1/

07:53, 28 дек 16 25 640 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Районен съдия, който взема заплата близо 2 000 лв., ползва общинско жилище и плаща месечен наем от 77. 93 лв. Става въпрос за съдия Елена Тодорова от Районен съд Свиленград. По Закона за достъп до обществена информация поискахме да научим, как и кога съдия Тодорова, за която Галя Георгиева от Висшия съдебен съвет заяви, че съдийката е допуснала доста нарушения в работата си,се е сдобила с апартамента.

Оказва се, че жилището е дадено на Елена Тодорова от Общинския съвет. 17 съветници са гласували положително и са приели идеята Елена Тодорова да ползва апартамент от общинския фонд. Това се случва на 25 юни 2014 г., става ясно от документа, който ни бе предоставен от кметството в Свиленград. С него се упълномощава кметът на Свиленград да сключи договор, което е сторено и така съдия Елена Тодорова се сдобива с ведомствен апартамент от 64.94 кв.м. Наемът е 77.93 лв., а заплатата и е около 2 000 лв.

До тук всичко изглежда законно, но морално ли е?

Съдия Елена Тодорова отказва да разговаря. Тя изрично уведомява, че не иска да се изнасят подробности около жилището й. Отговорът на бившия административен ръководител на районен съд Свиленград научихме след като отправихме второ искане за Достъп до обществена информация.

В първоначалното искане, репортер на Topnovini.bg зададе общи въпроси за жилището на Елена Тодорова. От общинската администрация ни бе върнат отговор преди да е изтекъл законният срок. След внимателно разглеждане на общинската наредба, която отразява условията и реда за управление и разпореждане с общинския жилищен фонд, възникнаха нови въпроси. В чл. 34а ал.2 е записано, че общината сключва договор за наем със съответното юридическо лице на държавна издръжка или техни служители от териториалната му структура. Поискахме и документа, който Елена Тодорова е отправила до общината, за да видим какви са мотивите й да иска общинско жилище на символичен наем, при положение, че има други нуждаещи се семейства.

Точно това е момента, от който може да стане ясно дали магистратката има право да се ползва с придобивката.

Направихме това искане с ясното съзнание ,че от общинската администрация ще ни откажат достъп. Изненада няма. Първоначално поискахме документа по електронен път. Отговор не получихме. Изпратихме искането си по куриер, с входящ номер и почти светкавично ни бе отговорено, че трябва да изчакаме 14 дни. След това на основание чл. 37, ал.1, т.2 от Закона за достъп до обществена информация, ни бе отказано да се сдобием с „Копие от отправено искане на юридическо лице на държавна издръжка за настаняване“.

От администрацията обясняват отказа за нашето разследване, защото съдия Елена Тодорова не е дала съгласие да се сдобием с документа. Тя е предоставила уведомление, с което е изразила личното си несъгласие. В нейния отговор се сочи, че обществения интерес не надделявал. Този факт обаче се определя не от съда или от общината, а от журналистите.

Освен това е посочен чл. 33 ал.1 от Конституцията, където се казва, че жилището е неприкосновено. Според юристи с дълъг стаж, до които се допитахме обаче, това изобщо не е тази хипотеза.  

Съдия Елена Тодорова се сдобива с апартамента по времето, когато председател на местния парламент е адвокат Георги Еленков от ГЕРБ, а тя е административен ръководител на съдилището. Любопитното е, случилото се почти година по-късно. Адвокат Христомир Христов, който работи в кантората на Георги Еленков, е защитник на бившия полицай Яни Атанасов. Той пък бе оправдан от съдия Елена Тодорова, въпреки че прокуратурата твърди, че Атанасов с пушка е стрелял във въздуха след като играещи пред блока му деца го ядосали. Окръжен съд отмени оправдателната присъда и върна делото в Свиленград да се гледа от нов съдебен състав.

Дали има връзка с това, че първо съдия Елена Тодорова взема апартамент, докато председател на ОбС е Георги Еленков и дали след това оправдателната присъда на клиент на неговата адвокатската кантора е случайна, може само да се гадае.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама