И ХАС спря турски бизнесмен да строи на Виа Диагоналис

11:36, 22 дек 16 25 424 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
И административен съд Хасково спря турският бизнесмен Ерол Али да стои бензиностанция, бистро, хотел и ТИР паркинг на трасето Виа Диагоналис. Първоначално районният съдия в Свиленград Недялко Паталов попари мечтите на турския бизнес да застрои трасето, което е със статут на недвижима археологическа културна ценност от категория „Национално значение”.

Ерол Али започнал строеж на пътя, който свързва Европа и Азия в местността Хауза край село Капитан Андреево. Идеята на бизнесмена била да вдигне бензиностанция, хотел, бистро и ТИР паркинг. Директорът на Националния исторически музей съобщил, че имотът попада в границите на археологически обект „Праисторическо селище” и че частите от този обект, през който преминавало трасето на реконструираната жп линия и сервитутът на подходния път, свързващ магистрала „Марица” с ГКПП „Капитан Андреево”, били проучени чрез спасителни разкопки през 2005г. и в периода 2012г. – 2013г. от екип с ръководител проф.д.и.н. Васил Николов. Заради разкопките в този участък се наложи изместване на аутобана.

Проверката на РДНСК завърши със съставяне на акт, който бе обжалван от бизнесмена. В Районен съд Свиленград бе потвърдено наказателното постановление. Сега и Административен съд Хасково потвърждава решението.

Решението на съдиите Ива Байнова, Василка Желева и Кремена Костова е окончателно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама