Отвориха лагера в Харманли след бунта

15:37, 08 дек 16 25 283 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Председателят на ДАБ при МС възложи на директора на РПЦ-Харманли да създаде организация за поетапно възстановяване на пропускателния режим в центъра. Заповедта е издадена след получено писмо от министъра на здравеопазването, с което председателят на ДАБ при МС се уведомява, че след извършените медицински прегледи на повече от половината настанени чужденци в центъра, няма данни за опасни карантинни заболявания и риск за общественото здраве на населението.

В същото писмо министърът на здравеопазването не възразява срещу поетапното възстановяване на нормалния пропускателен режим. Същият ще се извършва при спазване на Правилника за условията за настаняване и вътрешния ред в регистрационно-приемателните центрове. Възстановеният пропускателен режим ще важи за чужденците, търсещи международна закрила, преминали медицински прегледи и обявени за клинично здрави.

За лицата, попадащи в уязвими групи, които не са прегледани, но се нуждаят от достъп до медицински и други заведения с оглед на здравния им статус или други потребности, ще се осигурява транспорт. Прегледаните чужденци, търсещи международна закрила, за които има установен риск от разпространение на заразни заболявания, ще бъдат настанявани в отделни помещения на РПЦ-Харманли и лекувани.

Скринингът ще продължи докато всички лица бъдат прегледани, съгласно утвърдения график.

Действията по изпълнение на заповедта на председателя на ДАБ при МС ще се координират от директора на центъра с компетентните териториални структури на МВР.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама