Борисов: В Харманли остават до 300 сирийци (обновена в 19.10 ч.)

18:08, 25 ное 16 25 321 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Приемателният център в Харманли ще бъде само за сирийски семейства, като броят им няма да надвишава 300 души. Това обяви пред журналисти и насъбралите се пред лагера хора, премиерът в оставка Бойко Борисов. По думите му това ще стане факт до края на годината.

Борисов обясни, че задържаните афганистанци ще бъдат настанявани в лагери, в пограничните райони.

Част от хората, които искаха пълно затваряне на лагера в Харманли, останаха недоволни от думите на Борисов. Те го освиркаха и нарекоха „Предател“.

Основният организатор на вчерашните размирици в бежанския лагер в Харманли е афганистанец, стана ясно още от думите на Бойко Борисов. Той е арестуван. Същият е бил съден в Германия за наркотици. Според Борисов афганистанецът е в България от 4 месеца.

Бойко Борисов информира, че изтеглянето на афганистанците към граничните райони ще започне в четвъртък.

Междувременно от прокуратурата съобщиха, че за 72 часа са задържани 18 афганистанци. Те са обвиняеми за хулиганство, отличаващо се с дързост и цинизъм.

Освен това държавното обвинение започва разследване срещу полицаи, самоличността на които все още не е установена, но се знае, че са причинили телесни повреди на двама души от лагера.

В лагера влезе и армията, обясненията са, че военнослужещите ще пазят периметъра, в който няма ограда. Става дума за 162 м., а вече са поставени постаментите. Сега, когато лагерът е поставен под карантина, точно от там чужденците напускат центъра.

Една голяма част от хората смятат, че това обещание няма да се изпълни. Други смятат, че трябва да се даде един месец време и ако това не се случи, да се излезе отново на протести.

Лошо впечатление направи група хора, които се определиха като патриоти, но смениха позицията си по въпроса само за 24 часа. Вчера те скандариха за оставки и за закриване на лагера. След разговори с Бойко Борисов обаче вече излязоха и поискаха от хората да не освиркват лидерът на ГЕРБ. Освен това приеха и решението, лагерът да остане в града, но под формата от семеен тип. Много от харманлийци се почувстваха излъгани, че са излизали на улицата да изкажат недоволството си. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама