Патриотите в Харманли плашат със затваряне на магистрала "Марица" (аудио)

16:30, 20 ное 16 / Политика 25 315 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Ако властта не изпълни до 3 дни исканията ни, ще затворим магистрала „Марица” и ще преминем в гражданско неподчинение”. Това обявиха днес на протеста в Харманли патриотите.

Над 500 души, голяма част от тях с предпазни маски, излязоха да протестират заради бежанците в рамките на 2 месеца. Близо 500 души от града поискаха оставката на ръководството на Държавната агенция за бежанците и тази на началника на лагера Димитър Захариев, който пък по-рано през деня заяви, че няма да се оттегля.

В 14 часа недоволстващите тръгнаха пеша от центъра на малкия град към вратите на лагера. Там поставиха исканията си, лагерите в България да бъдат закрити, а чужденците да бъдат екстрадирани в държавите, от които са дошли.

Освен това организаторите поискаха мигрантите да бъдат прегледани от инфекционисти и паразитолози от Пловдив. През последните две седмици в Харманли се изсипаха доста чиновници, които обещаха това да се случи, но до този момент в лагера не е извършен нито един преглед.

В последно време в града се създава истерия, че в лагера се разпространяват зарази. Твърди се, че има опасната лаишманиоза. Лекарите отричат. Факт е обаче, че голяма част от афганистанците са с дълбоки рани по краката. От РПЦ-Харманли заявиха, че болните от краста са само 41 случая от началото на годината. Днес стана ясно, че има и нови заразени.



Местните в Харманли се страхуват точно от това, че могат да заболеят заради безхаберието на държавните власти.

Сред другите искания, които бяха поставени са лагерът да се обезопаси с надеждна ограда. И тези пожелания обаче остават само на хартия. Организаторите заплашват, че ако не се обърне внимание ще последва гражданско неподчинение, включващо затваряне на пътища и жп линии, както и сформиране на граждански патрули.



Да успокои хората думата взе кметицата на Харманли Мария Киркова от ГЕРБ, но хората я освиркаха. Недоволстващите връчиха декларация на евродепутата Ангел Джамбазки, която той да придвижи към столицата.

Още от евродепутата Ангел Джамбазки в звуковия файл

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама