Повече от 10 % от хората в Хасковска област страдат от очни заболявания

19:08, 18 ное 16 25 503 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 10 % от хората в Хасковска област са засегнати от заболявания на очите. 27 400 души в областта с очни заболявания, каза д-р Станимира Тананова от РЗИ Хасково по повод националната кампания „Право на зрение“.

Най-засегнати от глаукома и катаракта са хората над 55 годишна възраст, риска нараства при хората над 60 години. Заболяванията на очите са социално значими заболявания и са в първата десетка на най-разпространението болести, ако не бъдат открити навреме водят до слепота, каза дотор Тананова.

Повече от 200 души е обхванала националната кампания в Хасково. Около 20 % от тези хора при последвалите прегледи са с диагноза катаракта или глаукома. Преобладават хората с катаракта, която е лечима единствено и само с операция, подчерта д-р Георги Дачев от Очен Център Хасково, който също участва в брифинга. Той отхвърли „народните лекове“ срещу катаракта като уринолечение, капки с мед, чесън, лековити води и други. Няма и препарати, които да лекуват катаракта, варианта единственото лечение е отстраняване на потъмнялата леща и замяната й с изкуствена, подчерта той.

Координаторът на кампанията“Право на зрение“ Юлия Андреева връчи сертификати за съдействие на РЗИ Хасково,“ Очен център“ и „ Община Хасково“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама