Съдия в Свиленград оправда полицай стрелял по деца и го взе за свой стажант

08:52, 27 окт 16 25 604 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Районният съдия Елена Тодорова в Свиленград оправда полицай стрелял по деца, забави мотивите на решението си 5 месеца, а след това му стана съдия-наставник по юридическия стаж, въпреки, че е гледала делото му.

Става дума за бившия граничен полицай Яни Атанасов, за който от полицията съобщиха, че през юни 2014 г., е стрелял по играещите пред блок в Свиленград деца. Прокуратурата го обвини и изправи на съд. Бившият председател на Районен съд Свиленград Елена Тодорова го оправдава на 20 януари 2016 г.

По закон мотивите по казуса /НАХД № 591 за 2015 г/ трябва да се изпишат в едномесечен срок. Елена Тодорова обаче го е направила едва на 13 юни. Изненадващо няколко дни след оповестяване на мотивите, оправданият Яни Атанасов започва като стажант-юрист в Районен съд Свиленград, а негов съдия-наставник става Елена Тодорова без да се съобрази, че е гледала делото му.

Делото стига до Окръжен съд Хасково заради протеста на прокуратурата. Сега 3-членен състав на Окръжен съд Хасково връща делото в Свиленград и постановява казусът да се нищи от друг съдия.

Оказва се, че съдия Тодорова e гледала делото безобразно. Според втората съдебна инстанция, тя е лишила страните да осъществят в пълна степен процесуалните си права. Тя избирателно е решавала кои свидетели да разпитва и кои не. Окръжен съд Хасково казва, че има съществени процесуални нарушения в съдопроизводствените правила.

Решението на ХОС е окончателно.

Topnovini.bg ще продължи поредицата си с разкрития за Елена Тодорова, които събирахме в продължение на няколко месеца

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама