Съдийка в Свиленград не писала дела година, не осчетоводявала и касови ордери /звук/

07:51, 26 окт 16 25 427 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бившият председател на съда в Свиленград Елена Тодорова е създала истински хаос по време на управлението си. По думите на Галя Георгиева, която е член на Висшия съдебен съвет и е в комисията „Професионална етика“, през мандата на Тодорова, която си подаде оставката, не са изготвяни мотиви и протоколи. Освен това не са били предавани касови ордери за осчетоводяване. Имало е съмнение, че делата не се разпределят случайно, извършвало се е антидатиране и актовете на съда не са били публикувани на интернет страницата. Става дума за над 50 съдебни акта.

На заседанието стана ясно, че нарушенията на съдия Елена Тодорова, за която в Свиленград се говори, че е сред приближените на Галя Георгиева, са тежки. Голяма част от членовете на съдебното правителство са запознати с нередностите. Камен Иванов призова колегите си да кажат името на Георгиева, а не да се измъкват с фразата „един съдия от Свиленград“.

Христо Георчев, който бе кандидат за шефския пост, заяви: „Ако не беше Елена Тодорова, то Районен съд Свиленград щеше да е модел и пример за всички съдилища в страната“. По думите му Елена Тодорова е единственият магистрат в граничния град, който си позволява да просрочва делата. Topnovini.bg научи, че тя не е изписвала съдебните си актове в продължение на година. Освен това не е давала преписи от заседанията на прокуратурата.

По разпореждане на Окръжен съд са били извършени 2 проверки, които са констатирали всички нарушения. Според Христо Георчев, председателят на Окръжен съд Хасково Миглена Тянкова е направила всичко възможно да се подобри работата на Тодорова. От Инспектората към ВСС също са направили проверки и всички съдии от Свиленград са получили много добра оценка, с изключение на Елена Тодорова.

Потърсихме коментар от Елена Тодорова, но след като разбра, че я търсят журналисти, тя отговори „Ооооо“, след това затвори. По-късно отново я потърсихме, но Елена Тодорова не вдигна телефона си.

Още за работата на съдия Елена Тодорова чуйте в звуковия файл от Галя Георгиева. Topnovini.bg ще продължи да информира детайлно в поредица от материали, какво е правила Елена Тодорова.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама