Грозен скандал при избора за шеф на Районен съд Свиленград

14:13, 25 окт 16 25 659 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Грозен скандал завихри членът на Висшия съдебен съвет Галя Георгиева днес на заседанието, на което кадровиците избираха административен ръководител на Районен съд Свиленград. Георгиева зададе въпрос на претендента Христо Георчев дали е бил агент на Държавна сигурност, което отприщи недоволство в членове на ВСС. Несъгласие с въпроса й изразиха Калин Калпакчиев, Соня Найденова, Камен Иванов, председателя на Върховния административен съд Георги Колев, Юлия Ковачева.

Според представляващия ВСС Димитър Узунов, чиято оставка се иска, това че Христо Георчев е принадлежал към ДС, предполагало зависимости. Юлия Ковачева го реплика, че не е редно този въпрос изобщо да се обсъжда след като не е бил дебатиран в комисията по „Професионална етика”, чийто членове са Галя Георгиева и Димитър Узунов. Калин Калпакчиев и Соня Найденова също подкрепиха колежката си. Калпакчиев посочи, че Галя Георгиева опитва да прави дискриминация по възраст.

„Признак на безсилие е този въпрос. Не може да се коментира нещо, което е в Интернет. Как може да твърдите неща, които нямат нищо общо с истината. Никога не съм бил агент на ДС”, каза Христо Георчев на Галя Георгиева, която повече не взе думата. Според Калин Калпакчиев „такова оклеветяване води до деморализация на системата след като не се опираме на официални документи”.

Другият претендент Живка Петрова от Районен съд Пловдив не бе попитана дали има роднини, които са работили за бившата ДС. Галя Георгиева я попита, как ще изгради Синя стая в свиленградския съд.

По време на дебатите, които продължиха близо 4 часа се изясни, че съдиите от Свиленград на Общо събрание са гласували доверие на Христо Георчев.

Освен това на заседанието бе прокаран и друг скандален момент, че спечелилата Живка Петрова е близка до местната власт в Свиленград. Неофициално в граничния град се говори, че още преди избора Живка Петрова е провеждала срещи с местни политици. Дали това е вярно засега няма потвърждение.  

Главният инспектор на Инспектората към ВСС Теодора Точкова даде рамо на Христо Георчев. Тя призова и кадровиците да направят това. Мнозинството гласува доверие за следващите 5 години на Живка Петрова, която пък заяви, че ще се премести да живее от Пловдив в Свиленград. Гражданската съдийка показа непознаване на наказателната материя, която е специфична за Свиленград. Част от кадровиците пък я хванаха в противоречия по време на изказванията.
Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 02:18, 23 яну 23

Честен и справедлив човек достоино работеше за народа.

2 Анонимен 02:19, 23 яну 23

Да е жив и здрав да си гледа пенсията и живота.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама