Илияна Йотова в Харманли: Има натиск срещу България за нови бежански лагери

21:48, 19 сеп 16 / Политика 25 379 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Срещу България има натиск за формирането на нови бежански лагери. Това го виждам и като евродепутат, и като следя срещите на върха". Това каза тази вечер евродепутатът Илияна Йотова. Днес тя посети бежанският център в Харманли, а след това се срещна и с харманлийската общественост. България не може да се справи с подобна на случващата се в Кале ситуация, заяви кандидатът за вицепрезидент. Йотова смята, че в момента българската граница не може да се опази ефективно.

Регистрационно-приемателният център в Харманли трябва да бъде от затворен тип, макар че по отношение на това ще има резерви и недоволство от европейските институции, изтъкна още Илияна Йотова. И допълни, че независимо от уверенията в последните месеци има информация, че към 100 километра от оградата по границата с Турция не е достроена. Самият факт, че настанените в центъра в Харманли са се увеличили с 1000 души в последно време означава, че проблемът се е превърнал в хроничен, смята Йотова.

"Ние вече не говорим за бежанци от Сирия. Говорим за хора от Афганистан, Иран и Ирак. 90 % от тях, по мои наблюдения, нямат право да получат международна закрила и статут на бежанци. Те са икономически мигранти и като такива не попадат под закрилата на международните документи и трябва да бъдат връщани обратно", каза още зам.-председателят на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама