Липса на кислород избива рибата в язовир „Черногорово“

07:38, 21 авг 16 25 676 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Липса на кислород в язовир „Черногорово“ край Димитровград е причината за измирането на рибата във водоема, съобщават от РИОСв Хасково. Сигнал за умрялата риба е постъпил на 18 август, което е наложило спешна проверка.

Установено е, че умрялата риба е покрай брега в югоизточния ръкав на язовира, предимно от вида бяла риба, както и червеноперка, костур, платика и др.  предимно маломерни рибки и отделни по-едри екземпляри до 35 см. Извършените анализи са показали ниско съдържание на разтворен кислород.

Язовирът се ползва от ,,Неохим”АД- Димитровград за промишлено водоснабдяване и спортен риболов, оборудвани са и 4 садки. В него постъпват води само от р.Марица, чрез препомпване. Помпената станция черпи води от реката на 2- 3 км. след заустването (по течението) на колекторите за отпадъчни води на ,,Неохим”АД и на ГПСОВ – Димитровград.

Извършени са били проверки на ,,Неохим”АД и на ГПСОВ - Димитровград. Взети са водни проби за анализ от яз.,,Черногорово”, от колекторите на ,,Неохим”АД и от р.Марица до водовземането на Помпена станция за яз.,,Черногорово”.

Резултатите от пробите ще бъдат готови в най-кратките технологично възможни срокове.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама