Ексобластен управител на Кърджали: Турция ще остане светска държава, Ердоган ще бъде спрян

08:44, 28 юли 16 / Политика 25 429 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Назми Мюмюн е на 66 години и е бил областен управител на Кърджали. Бил е член на Висшия съвет на БСП и на този пост е отговарял за връзките с Народно-републиканската партия в Турция, която е основна опозиционна сила, изповядваща идеите за светското развитие на държавата на Мустафа Кемал Ататюрк, основател на модерна Турция. Разговаряхме с него за случващото се в южната ни съседка.

Г-н Мюмюн, каква е Вашата оценка за случилото се в Турция. В момента всички държави следят какво става там?

Това, което се случи е съвсем очаквано за всички, които са информирани и следят процесите в Турция. Неочакваното беше, че се дадоха жертви и се започнаха арести, уволнения и други мерки, които се взеха след обявяване на извънредното положение.

Ще бъде ли спрян Ердоган?

Убеден съм, че патриотичните и левите сили и хората, които са верни на заветите на Мустафа Кемал Ататюрк, няма да допуснат тежки репресивни действия и няма да има едноличен режим или диктатура. Няма да му се позволи да се отклони от светския път на Турция, начертан от Ататюрк.

Повечето анализатори по света казват, че всичко, което се случва е, защото Ердоган иска да превърне Турция в Султанат и така да установи диктатура?

Вижте, живеем в 21 век. Има геополитически международни сили и никоя държава в света не функционира сама и народът не живее само за себе си. Ние сме взаимно свързани  под една или друга форма. Така, че Турция е тръгнала по пътя към Европейския съюз, тече процедурата. От Турция се иска да бъде част от европейската общност. Нещата трябва да се разглеждат в посока на интеграция между отделните държави.

Е, да, но тя Европа каза, че Турция скоро няма да бъде присъединена. Поне в близките години?

Преговорите вървят наистина много години. Аз обаче искам да вярвам, че и за Турция има място в европейското семейство.  

Много хора са убедени, че ситуацията в Турция ще се влоши и ще се стигне до Гражданска война?

Много е притеснително, това което се казва. Турция е държава със своя специфика, има своята особеност. Няма как да повярвам на тези неща, защото според мен левите сили и патриотите не биха позволили това да се случи. А хората, които са на предна позиция като интелигенция, богатите са водещи в Турция.

Т.е, смятате, че Турция ще остане светска държава?

В това съм на 100 % убеден. Много опити се направиха в новата история на Турция. Никой не успя да отклони пътя на Турция да е мирна и светска държава.

Как смятате, събитията в Турция са предизвикани от Ердоган, както смятат не малко хора или както твърди властта там, че в основата за преврат е Гюлен, който е враг на турския президент?

Слушах не малко коментатори и в едната, и в другата посока. Всички тълкувания имат основания. Не смея да заема категорична позиция. Искам да кажа, че сочат Гюлен за вдъхновител на събитията, но двамата до скоро бяха като близнаци. Реално погледнато и в едната идея има логика, и в другата има. Не искам да вярвам, че Ердоган е направил всичко нарочно, не искам да вярвам, че той е организирал това. Не е нормално ръководството на една държава да създаде такива събития.

Говорите ли с хора от Турция, те какво казват за ситуацията. Страхуват ли се?

Всеки ден контактувам с хора от Турция. Всеки ден в Кърджали идват изселници, които са от различни групи и слоеве. Всички се страхуват. И няма как да не се притесняват след като по улиците се движат танковете, летят военни самолети, жандармерията е по площадите и булевардите. Нашите изселници са възпитавани в дух на мир и спокойствие. Да, те са виждали такова нещо и тук в България, когато бе Възродителния процес, но вече го преглътнаха. Очакваха по-добри неща в Турция, но сега отново се случва такова нещо и е човешко, когато се развива тази ситуация пред очите им да се притесняват за бъдещето си и за живота си. Много голяма част от тях са оптимисти, че нещата ще се нормализират.

Смятат ли да се връщат в България, докато ситуацията в Турция е напрегната?

Постоянно тече процес на движение на хората от Турция към България. Говоря за т.нар – екскурзианти. Те идват, но не заради променената ситуация в Турция. Те правят ремонт на къщите си, те обичат България и родните си места, плащат данъците си. Да, идват мирно и спокойно, благоразположени са и са толерантни. Ако ме питате за трайното им връщане в нашата страна, то говорим за единични случаи. Вижте младите вече са се установили в Турция, там имат семейства, работа. Тук в България имаме доста неща, които не сме оправили и те не виждат нищо съблазнително, за да останат. Те идват на почивка, да видят роднините си, родните места и толкова. Идват от носталгия в България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама