Галина Атанасова: В АБВ ще направим всичко възможно за единна кандидатура

07:36, 20 юли 16 / Политика 25 505 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Галина Атанасова е председател на Общински съвет на ПП АБВ- Димитровград втори мандат. Освен това е секретар на Областния съвет на партията на Георги Първанов. Член е и в Изпълнителния съвет на Федерацията на женските клубове на партията.

Г-жо Атанасова, ще успее ли левицата в България да излъчи общ кандидат за президентския вот?

Искрено се надявам това да стане, но с днешна дата оптимизмът ми в тази посока липсва. А причина за това е, че БСП поради някакви причини бави президентската си кампания. Това пък е причина за бавните темпове на единение на левите сили за издигане на единен кандидат за президент на България. Не разбирам поведението на ръководството на столетницата. Вероятно щях да разбирам, ако някога съм била част от тази политическа формация. Там текат и винаги е имало някакви неясни за нормалния човек брожения и амбиции. В момента БСП правят вътрешно-партийни номинации, да видим как ще приключат. И дали ръководството им ще приеме крайния резултат. Ние, от партия АБВ ще направим и правим всичко възможно за единна кандидатура.

Вътрешният референдум на БСП показа, че членовете и симпатизантите искат широка коалиция на левите партии. БСП обаче, като че ли странят от коалиция с АБВ?

Така е, но пак опираме до поведението на ръководството на БСП. Протакането от тяхна страна на работна среща за общи политики, политически параметри и ангажименти само бавят, да не кажа стопират нещата. И хората ни- и техните, и нашите са обезпокоени. Да, редовите социалисти искат сближаване и взаимодействие, ама Позитано 20 се ослушва. Защо ли? Докога ли? Докато изпуснем влака? И защо им беше тоя вътрешен референдум по темата, като сега въртят и сучат общи приказки? За да се правят на демократи? Някой вярва ли още в това?

АБВ Хасково има ли допирни точки с БСП, вече говорите ли си?

Определено има допирни точки, които с всеки изминал ден са в положителна посока. Нашите хора в областния град твърдят, че са приятели със социалистите, независимо от някои различия. За мен ситуацията на левите сили в Хасково- град винаги е била странна заради някои личностни интереси, довели до негативни политики и отдръпване на членове и симпатизанти. Горе-долу същото беше и при структурирането на АБВ- Хасково в лицето на неколцина, които замалко да ликвидират местната ни структура в зародиш. Повече от година, оглавяваната от Стефан Йотов областна организация на АБВ доказа, че тук сме достатъчно единни и сплотени. Визирам всичките 11 общини на област Хасково, където АБВ има работещи общински организации. В Димитровград отношенията на общинските организации на АБВ и БСП са добри. По време на местните избори социалистите поискаха наша подкрепа, срещнахме се, говорихме. Някои от тях, обаче останаха верни на високомерието си, придружено с номера на дребно. Но това е минало, ние не сме злопаметни. По инициатива на новия председател на БСП Димитровград Койчо Николов се срещнахме и говорихме около два месеца. За тях, за нас, за това какво може да направим заедно. И дотук. Вероятно чакат разрешение свише, за да се отзоват на нашата покана да прекрачат прага на партийния ни клуб.

Човек остава с впечатление, че АБВ искате коалиция с БСП, за да използвате подкрепата им за двойката Георги Първанов – Ивайло Калфин. Създава се усещането, че БСП иска подкрепа от АБВ, но за да получи по-добър резултат за кандидата, който издигне?

Горе-долу е така в частта на желанията на БСП. Партия АБВ обаче иска да издигне и убеди по възможност всички българи да изберем за президент лидер- реален партньор, в същото време силен коректив на едно управление, не просто фигурант на „Дондуков 1“. Не просто да гоним някакъв резултат, пък бил той и много добър. Защото става дума за държавен глава, за лицето на България, а не в частност на някоя си партия. Това бе причината още в началото на годината да стартираме серия от кръгли маси  на тема „Президентски дебати 2016. Президентът лидер или придатък”. С участието на различни политически сили, граждански сдружения, с интелектуалци, със синдикатите. Президентът лидер ли е, какъв лидер е, зависи ли той от изпълнителната власт? Защото имаме различни примери.

В БСП не искат претендентът им за поста да е Георги Първанов. Май са по-склонни да подкрепят Татяна Дончева от „Движение 21“.

Ако БСП знаеха какво искат нямаше да изтърват от редиците си личности и доказали се политици като президента Георги Първанов и много други, които преди повече от две години учредиха АБВ. Високомерието винаги и бил лош съветник и на най-гениалния ум и стратег. А това за Татяна Дончева ми е съмнително. И честно казано- звучи ми несериозно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама