Ангел Цанков: В полицията залагаме на нови хора, които искат да работят и са готови да търпят лишения

08:24, 05 юли 16 25 Topnovini Автор: Topnovini
Ангел Цанков е директор на Областната дирекция на МВР в Хасково. Днес вътрешното ведомство чества своя професионален празник. Говорихме с него за престъпността в Хасковска област, за рокадите в полицията, състоянието на системата и др. Ангел Цанков поздрави своите колеги и им пожела благополучие и професионална удовлетвореност. Изказвам и благодарността си и към близките Ви, които неуморно Ви подкрепят с търпението и обичта си, обърна се той към тях. Областният управител Станислав Дечев също поздрави работещите в МВР.

Г-н Цанков, днес МВР има празник. В Хасково има ли какво да празнувате. Какви са резултатите за 6-месечието, добра работа ли е свършена?

Анализът показва, че има спад на престъпността в региона с 16%. Разкриваемостта е по-добра с около 10%. Престъпленията по криминална линия са намалели в почти всички Районни управления в областта. Най-висок ръст на разкриваемост има в Харманли с около 20 пункта, в Хасково - 12 и Свиленград - 8. Общият процент на разкриваемост за дирекцията е 50 % от началото на годината, при 39 % за същия период на миналата година. Мисля, че работата върви добре. Има постигнати добри резултати.  Според мен по-добрата работа се дължи основно на подобряване  на отношенията с институциите, с които работим. Имам предвид и с правителствените, и с НПО-тата, и с местната власт.  С местната власт сме набелязали много неща за предотвратяване на престъпленията. Говоря за видеонаблюдение, наблюдение на рискови лица и работа с тях по превенцията и др. В Димитровград има проекти за видеонаблюдение, които ще започнат да се реализират, в Хасково има работна група, която изготвя предложения, в Харманли също. Специално затова се работи и в Ивайловград, в Стамболово и Минерални бани. Това след като се осъществи ще помогне много работата на полицията. Не казвам, че човешкият ресурс не е важен, но видеонаблюдението дава много възможности и за разкриване на престъпленията, а и след това за по-лесното и коректното разследване.

Цифрите показват по-малко престъпност и по-голяма разкриваемост, но най-големия обир, този на хасковската Поща не е разкрит?

Престъпления от този характер, които са замислени и са добре обмислени, особено от лица, които добре познават работата на полицията и превантивните мерки, които се предприемат, не може толкова бързо да се разкриват. Ще може да кажем, че обирът е разкрит, тогава, когато има задържани лица.

Вървят слухове, че в този обир има замесени действащи полицаи?

Аз не мога да коментирам неща, които почиват на слухове, клюки и предположения на хора, които са извън системата, а дори и да са в нея. Няма данни за участие на полицаи.

Ако приемем за вярно, че полицаите са започнали да работят по-добре, макар че доста хора ще погледнат скептично на това, какво се е променило. Как ги набирате на работа. За наемането им има нови изисквания?

Залагаме на нови хора, за които трябва да се установи, че наистина имат желание да работят, да са готови да търпят лишенията, които произтичат от  нашата работа и система. Трябва да се установи, че тези хора няма да се откажат бързо и лесно.

И как ще ги мотивирате със закона, който беше приет, но срещна неодобрението на служителите на МВР. Не само, че няма да има кандидати за работа, ами дори много малко ще искат да постъпват в Симеоново и ще се получи криза?

В момента вървят няколко конкурса и няма кой знае какъв отлив на кандидати за работа.  От новата смяна в дирекцията дойдоха 17 души на работа. И наистина това се отразява добре. Началниците са изключително доволни от избраните. Голяма част от наетите са с висше образование и имат възможност да се развиват в системата и да покажат лоялност.

Ако системата им позволи. Защото системата на МВР мачка. От доста полицаи го чувам това?

Да, системата ще им позволи. На мнение съм, че хора, които са показали желание и възможности за работа трябва да се развиват.  Да бъдем обективни, всяка система мачка. Виждам млади хора в полицията, на които им дадена възможност, че са мотивирани и екипни. Не се занимават с интриги, вършат си работата и не търсят само колко извънреден труд ще им се плати.

Защо да не си търсят парите за извънреден труд. Крайно време е да се разбере, че след като си работил трябва да ти бъде платено. Няма значение дали говорим за държавата или частна фирма?

Не им се отказва това.  Имам предвид, че понякога се налага да поработиш и без да търсиш облагата. И в това няма лошо. Ръководният състав на ОД на МВР Хасково стои всеки ден до 8-9 часа вечерта и никой не е поискал и 1 час извънреден труд.

Ръководството трябва да е за пример, така че…

Не казвам, че не трябва да е така.  Но въпросът не е да търсим само това, което ни се полага,  а и да дадем това, което трябва да се направи.

На 5 юли въпросът дали ще има смени на началници в РПУ-тата, в Дирекцията, е задължителен. Та ще има ли такива?       

След всеки анализ се установяват нещата. И ако говорим за ръководители, които трайно не са показали активността си и компетентността си, е нормално да бъдат сменени. Да ще има.

Преди дни Хасковска област беше посочена, че консумира най-много нелегални цигари?

Тази година сме заловили 423 600 къса цигари, а миналата 383 000. Таблицата показва, че няма намаление на празните кутии в кошовете, а не че има завишение на консумацията. За първата половина на годината имаме повече задържани цигари и над 15 пъти повече тютюн. Досега имаме 45 образувани досъдебни производство, от които 26 са по общия ред, 17 бързи и 2 незабавни. Съставени са 148 акта, което е близо двойно повече от миналата година, когато са били 78. Това значи, че минимум 150 000 лв влизат в бюджета.

Убеден съм, че потреблението на безакцизни цигари е паднало в Хасковска област. Разговаряхме и с продавачи на едро, които ни разказаха, че в Свиленград например, до скоро са продавали по един мастербокс цигари на седмица, а сега по четири и половина. Такова е реалното мнение на лицензираните продавачи. Разпоредил съм пресичането на разпространението на безакцизните цигари да е постоянна дейност като специализирани полицейски операции и активност на състава. И това ще се случва всеки ден. По този въпрос ще има сериозна работа, въпреки, че търговците на цигари от сивата икономика стават все по-изобретателни.  Нелегални цигари влизат и от други места, не са само през Капитан Андреево. На митницата също се работи много добре по пресичане на контрабандните цигари.

В региона има много бежанци, има ли някаква опасност, има ли опасни хора, които сте хванали?

Не, тази година няма хванати лица, които да се свързват с тероризма. Знаем средите, където може да се разпространява радикален ислям. Доста е затегнат контрола на редовно пребиваващите и тези, които получават статут за пребиване в страната.

Лесно ли е на директорския пост?

Няма директор, който да каже, че е лесно. Има голяма натовареност и за състава, и за ръководството. И друг път съм казвал, че един ръководител в МВР, за да си свърши работата претърпява много лишения. Семейството ти е на работното място.