Учителите готови и на стачка, ако не получат увеличение на заплатите

15:47, 23 юни 16 25 342 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Увеличението на учителските заплати с 10 % от следващата година е заложено в колективния трудов договор и сме готови да го отстояваме пред финансовия министър и преди разглеждане на новия бюджет.“ Това каза днес в Хасково Янка Такева от синдиката на българските учители.

По думите й повишаването на заплатите е записано в разчетите, защото документите трябва да са готови преди обсъждането на финансовата рамка на държавата. Такева определи ситуацията около изказването на образователния министър Меглена Куневаи репликата на премиера Бойко Борисов като: „Много конфузна ситуация, плод на народопсихология и недобра комуникация “. На въпрос дали ще се стигне до учителска стачка, ако не се отпуснат пари за по-високи заплати, Янка Танева не отговори твърдо на въпроса, но стана ясно, че имат готовност. Тя допълни, че има много притеснения дали ще получат повече средства, но помоли властта да приеме предложенията им.

Стана ясно още, че синдикалистите са готови да направят отстъпки по някои от точките записани в колективния трудов договор.

Общо 127 училища в България ще бъдат закрити. Тези школа са предложени от общините и регионалните инспекторати. В Хасково ще има само две сливания на училища и няма да има останали педагози без работа. Такева поиска промяна в делегираните бюджети и критикува обучението в педагогическите специалности във ВУЗ-овете.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама