Нищят проблемите на образованието в Кърджали

07:20, 17 юни 16 25 245 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кръгла маса по проблемите на професионалното образование организира областният управител на Кърджали Илия Илиев съвместно с регионалния инспекторат по образование днес. Форумът ще събере директори на държавните училища от региона, службите по заетостта,  представители на местната власт и работодателските организации, които ще дискутират къде се къса връзката между бизнеса и професионалното обучение и как да бъдат задоволени потребностите на пазара на труда.

По данни на МОН за последните 15 години броят на учениците в професионалното образование е намалял с близо 30 000.

Фирмите се оплакват от дефицит на квалифицирани кадри в отделни браншове и пренасищане на други, както и от слаба практическа подготовка на младежите, което налага актуализиране на списъка с професиите и специалностите според нуждата от работна сила.

Необходимо е да се вземат мерки за повишаване привлекателността на професионалното образование с помощта на „защитени” професии и своевременно кариерно ориентиране на младите хора, за да не произвежда образователната ни система трайно безработни, смята областният управител.

Обобщените резултати от дискусията ще послужат за подготовка на държавния план-прием за учебната 2017/2018 г., казаха от Областна администрация Кърджали.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама