В Хасково има нужда от кардиолози, педиатри и медицински сестри

17:11, 04 фев 16 25 372 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Хасковска област най-голям недостиг има на педиатри, кардиолози и медицински сестри. Нуждата от детски лекари е 21 души, а липсващите кардиолози са 19. Търсят се и още 41 зъболекари, които в момента са 197, като недостигат 41.

Оказва се, че в региона болниците се нуждаят от почти всички специалисти – гинеколози, анестезиолози, ортопеди, психиатри, хирурзи.

Недостигат има и на медицински сестри, въпреки че в Хасково има филиал на Тракийския университет. Голяма част от медицинските сестри напуснаха лечебниците и емигрираха в чужбина, недоволни от заплащането през последните години. Сега нуждата от тях е за още 230. Голяма част от студентите в Хасково идват от Турция и след дипломирането си се връщат в родината си. 

Topnovini.bg потърси по-различно мнение. "Харесвам си специалността. Образованието е на високо ниво, преподавателите също. Условията са много добри и са по европейските стандарти", каза отличничката сред първокурсничките в хасковския филиал Ана Радева. Тя добави, че след дипломирането си, ще остане в България с надеждата, че здравната система ще се подобрява и ще има по-успешни кадри.   

По отношение на леглата по отделения най-голям недостиг има при анестезиологията и активното лечение и нефрологията - по 16. Излишък от 40 легла има в хирургия, нервни болести - 14 и 12 в пневмология и фтизиатрия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама