Ученичка, търсена за тероризъм, остава в ареста (снимки)

16:23, 08 окт 15 25 513 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
17-годишната ученичка Шаима Калоуаа, която бе арестувана на ГКПП Капитан Андреево с още двама мъже на 5 октомври остава в ареста. Това реши състав на Окръжен съд Хасково днес. Момичето е търсено от Кралство Холандия, за да бъде разследвано по подозрение, че е поддържало връзка с радикализирани бойци от „Ислямска държава”.

Разследващите в родината й са засекли, че Шаима е разговаряла във Фесбук с хора от терористичната групировка. Там тя е изразила желанието си да пътува към Сирия, за да участва във войната.

В съдебното заседание дежурният съдия Анна Петкова обясни, че за това престъпление законът в Холандия предвижда 15 години затвор.

Сигнал, че е изчезнала е подаден от нейните родители, което е наложило издаването на европейска заповед за арест.

На съдебното заседание днес и прокурорът Делчо Лавчев, и служебният й защитник Христо Маргаритов се обединиха, че трябва да остане в ареста, докато бъде екстрадирана, защото само така ще се гарантира нейната безопасност. Стана ясно, че Калоуаа е останала без пари.

„Не желая да говоря и да давам обяснения”, заяви ученичката. „Съгласна съм да остана в ареста до другата седмица, но ако бъда задържана за по-дълго време става лошо”, каза още тя.

Момичето бе докарано в Съдебната палата при изключителни мерки за сигурност.

В началото на заседанието Шаима опита да финтира съда и заяви, че не желае преводач от английски език, защото не го разбирала добре. Оказа се обаче, че тя владее дори много добре езикът на Шекспир. Първоначално поиска преводач от холандски език, какъвто в Хасково няма, а само в София.

Следващата седмица окръжните магистрати ще решават дали тя и другите двама мъже, които вчера бяха оставени в ареста, ще бъдат предадени на съдебните власти в Холандия.   

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама