Обикновен рекет

16:22, 11 яну 18 25 Topnovini Автор: Topnovini

Днес в столицата се открива официално Българското председателство на ЕС. Като цяло - обществото вече знае важността на това събитие за страната.

Водеха се дебати дали сме достатъчно добре подготвени, дали сме поставили правилните приоритети, ще успеем ли да извадим максимален позитив за страна от политическия шанс, който имаме... Но напоследък темата като че ли се измести и някак отново си припомнихме миналото.

Замислете се - преминахме от един обществено-политически строй в друг; променихме (за добро или лошо) обществото, инфраструктурата, отношенията си... И всичко това - в рамките на няколко десетилетия. За времето, в което децата на прехода вече имат свои деца.

Спомнете си началото на 90-те - тогава страната се променяше след комунизма. Обществено-политическите процеси доведоха до развиването на мутренските организации, които по същество живееха, за да рекетират.

Тогавашните рекетьори използваха несигурността в държавата, за да концентрират паралелна власт и ресурси, макар и в по-малък мащаб.

От времената на мутрите до наши дни минаха две десетилетия. Но някои неща не са се променили. Или явно всяко време има своите рекетьори.

Днес те не се наричат така. Има други думи, с които ги назоваваме. Някои са "бизнесмени", други са "граждански активисти", трети са "еколози"... Голяма част от тях са решили именно днес да протестират в столицата.

Девет протеста ще се борят за вниманието на лидерите на ЕС. Или по-скоро ще се опитат да притеснят родните управници, да извият ръцете им.

Може би някои имат резон. А всички имат свещено право да изразят гражданската си позиция в една демократична държава. Но нека прегледаме програмата на протестите:

 

•    Протестират в защита на Истанбулската конвенция - тема, около която се вдигна много шум за нищо.

 

•    Протестират служители на МВР - те със сигурност не работят в най-добрите условия и за парите, които заслужават. Но от другата страна министърът им продължава да повтаря, че всички искания на синдикалистите са удовлетворени. Днес, след среща с премиера Борисов, стана ясно, че на служителите на МВР ще бъдат отпуснати още 100 млн.лв. За заплати. От своя страна председателят на най-големия полицейски синдикат обеща да ПРЕДЛОЖИ протестите да спрат. Ама от утре. И за известно време.

 

•    Протестират и от WWF Дунавско - Карпатска програма, разбира се - против втората кабинка в Банско. Малко е шизофренично, имайки предвид, че същите еколози протестират срещу решение на държавата - тази, която им отпусна по три проекта 1 362 274 лв. А други организации, отново свързвани с Тома Белев са получили още стотици или милиони левове. Само да сметнем - Зелени Балкани - Стара Загора е взела 608 971,16 лв.; Зелени Балкани - Пловдив - 1 349 208,50 лв.; "Сдружение за дивата природа - Балкани" - 3 690 375 лв.; Българска фондация "Биоразнообразие" - 947 410,92 лв.; Българско дружество за защита на птиците - 259 953,81 лв. Или общо - 8 218 194 лв. Стотинките нямат значение...

 

•    Логично, протестират и защитници на решението за курорта - тяхната кауза поне е ясна.

 

•    Заявление за протест са подали и от Гражданска инициатива за суверенитет на България. Елементарно търсене в Google и Facebook не показва каква е тази организация и кой стои зад нея. Но пък можем да открием манифест на Гражданска инициатива „ЗА СУВЕРЕНИТЕТ на БЪЛГАРИЯ и ДЪРЖАВИТЕ по СВѢТА”. Публикуван е в сайт, известен с фалшивите си новини и прокремълската си пропаганда.

 

Полицаите, еколозите, защитниците на човешки права и... суверенитета на България - всички те протестират днес. Те се опитват да поставят темите си в дневния ред на държавата и политиците. Че и на чуждите, не само на нашите.

Но нека сме честни - това ли са наистина най-важните въпроси в страната през януари 2018-а?

Къде, например, са становищата и дейностите на еколозите за качеството на въздуха в редица градове у нас? Или се притесняват да заемат позиция, знаейки че собствените ни автомобили и камини правят положението такова, каквото е.

Всъщност еколозите са просто пример. Вече доста медии и публични говорители се изказаха за тях, каузите им и поведението им. Прави или не - в обществото вече едва ли някой вярва изцяло на зелените. 

И още един въпрос - защо точно днес? 

Въпросът е риторичен. И превръща протестите за каузи в политически протести. Или в обикновен рекет - не като този на едрите момчета от началото на 90-те, но все така грозен...